dinsdag 21 juni 2016

Facebook adverteren voor meer Likes. Wij doen het niet meer.

Facebook maakt het tegenwoordig wel heel eenvoudig om een betaalde advertentie te starten. Ook wij zijn 'experts' in Social Media. Alhoewel, zolang ook wij en velen niet weten hoe Social Media echt precies werkt kunnen we eigenlijk niet spreken van 'experts'. Laten we onszelf maar ervaringsdeskundigen noemen. Of misschien nog beter: Ervaringsonkundigen. Want het blijft behelpen met Facebook adverteren als niemand precies weet hoe het werkt dan de ontwikkelaar zelf. Schieten we hiermee onszelf in de voet als internetprofessionals? Zeker niet. Hierdoor kunnen we opdrachtgevers en iedereen die is geinteresseerd meenemen in onze ervaringen. 

Ook wij zijn voor onszelf en opdrachtgevers al vanaf het begin van de digitale advertentierevolutie begonnen met het adverteren op Social Media. Met name Facebook ging als een raket met de ontwikkelingen van het commerciele platform. De belangrijkste stap was dat Facebook besloot zelf met voorstellen te komen voor een digitale advertentie. En dat hebben velen geweten. Het was zo eenvoudig dat met een paar klikken een advertentie was voorbereid. En als je te snel klikte dan zat je al snel vast aan een enorm budget (herkenbaar :-)?) wat Facebook al voor je klaar had gezet.

Het bijzondere is dat Facebook zich richt op meer Likes van de pagina in een advertentie. Op zich niet bijzonder, want meer Likes = meer big data voor Facebook. En met al die data verdient Facebook veel geld, zonder dat de meeste Facebookgebruikers hier enige notie van hebben. Google eens op 'big data'. Dat is pas big business over jouw rug heen.

Maar daar trappen we niet meer in! Ha!

Iedereen die een advertentiecampagne heeft lopen gilt en juicht als de advertentie zoveel Likes oplevert dat de Facebookpagina bijna ontploft. Een euforisch moment! Maar de meeste letten eigenlijk niet op wat er met de Facebook-Likes gebeurt zodra de advertentiecampagne tot een einde is gekomen.

The Day After-and many days after. De bedrijfspagina waar de advertentiecampagne op was gericht onderging ook na de campagne een metamorfose. Dis-Likes. Vreemde Facebookaccounts die op Like hadden geklikt. Soms met de gedachte of het wel echte profielen zijn. Ondanks een geografisch gebied ook Likes van Facebookgebruikers buiten het geografische gebied. Kortom: De kwantiteit overwon de kwaliteit van de Likes. En kwantiteit zorgt voor veel werk, namelijk het opschonen van de bedrijfspagina aan volgers. Waarom? Tijd investeren in volgers die geen klant worden heeft geen zin.

We hebben het voor veel opdrachtgevers anders aangepakt. Facebook adverteren voor meer Likes. We doen het primair niet meer. We hebben een U-bocht constructie bedacht. De Facebookadvertentie wordt gewoon ingericht, maar met dat verschil dat de koppeling niet naar de Likes gaat. Nee, bewust wordt gekozen om naar de homepage (of nog beter) een speciale actie- of productpagina te linken. En op deze pagina wordt aan de online bezoeker direct bedrijfs- of productinformatie gevraagd inclusief een link om de bedrijfspagina te Liken.

Wat een verschil!
Voorbeeld test Facebookadvertentie voor opdrachtgever bezoekersaantallen thematische productlandingspagina. Resultaat: Enorme conversie in de webshop.

Het resultaat is enorm. Geen vervuiling van de volgers van de bedrijfpagina, omdat de Likes die volgen echt van online bezoekers komen die geinteresseerd zijn in het te volgen bedrijf of de aangeboden producten en diensten. Geen beheer meer van de Facebookvolgers naar aanleiding van een Facebookadvertentie, kwalitatieve volgers op de bedrijfspagina en een enorme verhoging van de conversie met name bij opdrachtgevers met een webshop. Een chat er aan vast en hop, die online bezoeker gelijk vasthouden! Wat een drukte op de webshop. Pfffffff.

Dus wij doen het niet meer. Voor de Likes gaan in een Facebookadvertentie levert simpelweg niet veel op ten opzichte van een Facebookadvertentie die verwijst naar de homepage of een bewust gekozen (product)pagina.

Onze tip:

  • adverteren via Facebook heeft zeker nut, mits je de advertentie 'fun' inricht en niet te serieus
  • 'fun' & 'leuke' advertenties zorgen voor meer conversie. 
  • ga niet voor de Likes bij de ontwikkeling, maar kies voor een link naar een speciaal ontwikkelde pagina op de website of in de webshop
  • zorg er voor dat op deze 'landingspagina' een call2action staat om de Facebookpagina te liken. Dit levert gegarandeerd meer kwalitatieve Likes op. 

Wil je reageren op dit bericht? Wij delen graag ervaringen over internet, Social Media & meer. Wil je persoonlijk in contact komen, stuur een mail naar sales@zojoh.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten