Over maatwerk hebben we in onze vorige blogs al genoeg geschreven (waarom templates van Wordpress, Joomla etc. nooit volledig kunnen werken volgens het DGDBVD-principe). Interessant is zeker om procesdenken bij de ontwikkeling van een website te (her)ontdekken. Deze basis zorgt er niet alleen voor om zoveel mogelijk bezoekers naar je website te krijgen, maar ook om verder in het proces te denken.
Veel bezoekers naar de website is mooi.
Is uitstekend zelfs. Mits ze van kwalitatieve aard zijn. Kwantitatieve bezoekers zeggen niks over de kwaliteit van je bezoekers. De kunst is juist om kwalitatieve bezoekers naar de bedrijfswebsite te krijgen. Ofwel: Liever minder bezoekers, maar wel de bezoekers die echt geinteresseerd zijn in de diensten of producten die op de bedrijfswebsite worden getoond.
En daar begint eigenlijk al het procesdenken. De focus moet niet alleen liggen op het (zoveel mogelijk) aantrekken van bezoekers naar de website. Veel internetbedrijven zijn te veel bezig met zoekmachine-oplossingen om maar zoveel mogelijk bezoekers naar de website te krijgen. De focus ligt hierbij ook teveel op de homepage. Vaak zie je ook dat de homepage van de bedrijfswebsite eigenlijk al teveel informatie bevat, waardoor online bezoekers al snel een beeld hebben van het bedrijf, de diensten of producten en sneller wegklikken van de homepage. In vaktaal noemen we dit het 'bouncen', ofwel men komt op de homepage en men klikt direct weer weg. Te drukke homepages blijken uit de analyses een veel te hoog bouncepercentage te hebben. Logisch!
Bij de ontwikkeling van een professionele website is verstandig om te denken in de volgende processen (in eenvoudige woorden):
- het kost al heel veel moeite om online bezoekers naar je website te krijgen
- het kost al heel veel moeite om online bezoekers via de homepage de rest van de bedrijfswebsite te laten bezoeken
- het kost al heel veel moeite om online bezoekers op de rest van de bedrijfspagina's te laten blijven
- het kost de meeste moeite om de online bezoekers nog eens terug te laten keren naar de bedrijfswebsite.
- het kost al heel veel moeite om de terugkerende online bezoeker weer van nieuwe informatie over het bedrijf, producten en / of diensten te voorzien.
Heb jij al op deze manier naar de bedrijfswebsite gekeken?
Hiermee geven we eigenlijk al een internetgeheim prijs. Dit procesdenken zorgt er voor dat de online bezoeker eigenlijk 'aan het handje meegenomen moeten worden' bij een bezoek aan de bedrijfswebsite.
Wat kun je er als ondernemer of webbouwer zelf aan doen?
Dat klinkt als een ingewikkelde uitdaging, maar het is heel eenvoudig als je in staat bent in processen te denken.
- denk als een potentiele klant
- hoe is de bedrijfswebsite te vinden (zie horizontale zoekmachine marketing in ons blog)
- wat zie ik op de homepage en daagt de homepage de potentiele klant om verder te klikken
- wordt de potentiele klant op elke pagina uitgedaagd om verder te klikken naar andere pagina's
- en zodra de potentiele klant besluit om weg te gaan van de website, wat is er aan informatie online beschikbaar om die potentiele klant weer terug te laten komen en wat blijft er aan herinnering over na het bezoek aan de bedrijfswebsite.
Wij hebben de modus inmiddels gevonden om dit proces online te verwerken in de websites. Sinds de invoering van het procesdenken bij de ontwikkeling van een website liegen de resultaten er niet om:
- bouncepercentages zijn enorm gedaald
- het aantal gemiddelde sessies per unieke bezoeker is enorm verbeterd
- de cyclus naar de uiteindelijke uitstappagina is enorm verlengd
- conversies zijn enorm toegenomen
Zo zie je dat het creatief omgaan met een webdesign en het gebruik maken van echt ouderwets programmeerwerk ontzettend veel kansen oplevert.
Wil je meer weten over dit blogartikel en heb je vragen over het procesdenken bij de ontwikkeling van een commerciele website? Stuur dan eens een mail naar de internetmarketeer van ZOJOH New Media Inventions.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten