Old school. Stop er mee.
Het is niet te meten, maar we schatten in dat 80-90% van de websites nog steeds een indeling hebben als volgt:
- Home
- Over ons
- Diensten
- Nieuws
- Contact
Stop er mee. Het is niet meer van deze tijd. En het is ook op internet niet meer functioneel. We hebben 12 maanden lang onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de navigatie. Onze eigen website http://www.zojoh.com hebben we in tact gelaten. Met die old school navigatie. Daarnaast zijn we gaan experimenteren met alternatieve navigaties. Hiervoor hebben we het succesvolle internetconcept DGDBVD toegepast. We hebben het bezoekersgedrag vergeleken met de old school navigatie en een navigatie op basis van het concept DGDBVD. En de uitkomsten waren schrikbarend. In positieve zin voor het werken met het concept DGDBVD.
Concept DGDBVD: een uitleg
Het ontwerpen en technisch bouwen van een professionele en commerciele website is inmiddels een soort wetenschap geworden. Waar veel internetbedrijven, ondernemers en Social Media experts aan voorbij gaan is dat eerst het concept DGDBVD moet worden toegepast. Niet meer zomaar kiezen voor een old school navigatie en standaard webdesign. Voordat een website ontwikkeld gaat worden moet er nagedacht worden. Niet denken vanuit het bedrijf, niet denken aan hoger in Google. Maar eerst denken wie, waar en wat. Denken vanuit je toekomstige klant of opdrachtgever.
Doelgroep bepalen
Wie gaat er nu eigenlijk de website bezoeken. Mannen, vrouwen? Leeftijdscategorie? Lager opgeleid, hoger opgeleid. Hobby's en interesses. Ga je voor de 'ik-vorm', derde persoon, spreek je de doelgroep direct aan? Alleen al het bepalen van de doelgroep kan een mooie analyse opleveren. Op basis van de analyse van de doelgroep kun je aan de slag met een navigatie en een passend design.
Zuiverwit.nl: Een navigatie gericht op de doelgroep. Zoals het hoort: aansprekend voor de doelgroep |
- Een voorbeeld: Kijk eens op http://www.zuiverwit.nl. Een goed voorbeeld van een goede analyse van de doelgroep. De navigatie, de teksten en het design puur gericht op de doelgroep vrouwelijke ondernemers.
- Een ander voorbeeld: Kijk eens op http://www.d-support.org. Deze website is succesvol door de doelgroepen te splitsen in de navigatie. Een apart pagina voor ouders, een aparte pagina voor sponsoren en een aparte pagina voor toekomstige oppassers.
Doelbereik bepalen
Als de doelgroep is bepaald, dan is het zeker verstandig om een analyse te maken van waar de doelgroep zit. Niet alleen SEO-technisch, maar ook in de navigatie en het design kun je geografische informatie doorvoeren. Het zorgt voor een stukje herkenning. Waarom niet spelen met de plaatsnamen uit de regio? Sfeerfoto's, maar ook in de onderliggende navigatie zichtbare en onzichtbare geografische informatie meenemen. Spelen met een domeinnaam, herkenbare foto's, relevante teksten. Uit ons onderzoek blijken online bezoekers minder snel weg te klikken en langer op de website te blijven zodra direct herkenbare geografische informatie herkenbaar is.
In combinatie met een slimme technische ontwikkeling zorg je er voor dat je website ook alleen wordt gevonden in het gebied waar je doelgroep zich bevindt.
- Een voorbeeld: Kijk op http://www.aakaabouw.nl. Bekijk de domeinnaam en wat er mee gebeurt als je op de website bent. Zie ook de gebruikte foto's op de website. Geen standaardstockfoto's, maar sfeerbeelden van het gebied waar deze ondernemer in werkt. Inmiddels heeft deze website alleen al door het geografische aspect en het goed bepalen van de doelgroep enorm leuke resultaten.
Aakaabouw.nl: Concept DGDBVD geografische resultaten |
Verdienmodellen bepalen
Dat opa het bedrijf is begonnen. Leuk, maar niet interessant (meer). Dat er enorm veel tijd wordt besteed aan 'kwaliteitszorg' en het pontificaal op de website staat vermeld. Ook leuk, maar een online bezoeker zal er niet echt van onder de indruk zijn. Wat een online bezoeker wil zien? Wat je verkoopt aan diensten en producten. En dat de diensten en producten ook goed, duidelijk en snel beschikbaar zijn op de website. Online bezoekers hebben geen tijd meer om te navigeren. Zeker geen tijd meer om te lezen. Weg dus met al die uitgebreide saaie teksten. Niemand leest het. Men wil direct op de pagina komen waar ze naar hebben gezocht in Google. Zorg er dus voor dat je voor je website denkt als een winkel. Ook in een winkel ga je niet eerst door het kantoor en andere bedrijfsruimten. Op je website moeten direct je producten en / of je diensten zichtbaar zijn. Weg met dat 'welkomstwoord' op de homepage. Vul die ruimte op met je diensten. Maak gewoon eens een rijtje van je diensten en producten. Verdeel ze in categorieen en verwerk de categorieen op je website. Waarom neem je geen offerteshop?
Rdmobility.com: Direct navigeren wat je zoekt. Need to know, nice to know. |
- Een voorbeeld is bijvoorbeeld http://www.rdmobility.com. De verdienmodellen zijn verdeeld in type rolstoelen. Of kijk eens op http://www.balansinzicht.nl en http://www.extense.nl. Dienstverleners die heel gericht aan de slag zijn gegaan met hun doelgroep en daar de verdienmodellen aan hebben gekoppeld. Enorm succesvolle websites inmiddels nadat ze zijn ingericht op het concept DGDBVD.
Hoe breng ik het concept DGDBVD in beeld?
Het is geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van logische nadenken en er tijd voor maken. Denk vanuit je doelgroep. Verplaats je in je (toekomstige) klant. Pak een kladblok. En doe als volgt:
- Beschrijf je doelgroep
- Beschrijf waar je doelgroep te vinden is
- Beschrijf je verdienmodellen.
Een handig hulpmiddel op deze drie vragen te beantwoorden is gebruik te maken van de 7 Gouden W's.
- Wie
- Wat
- Waar
- Waarmee
- Wanneer
- Wijze waarop
- Waarom
Ga aan de slag. En kom met een onderscheidende analyse die gericht is op je doelgroep, doelbereik en verdienmodellen. Je zult zien dat er veel meer aanvragen komen via de website. Vergeet ook niet om een internetbedrijven te kiezen die bekend is met het concept DGDBVD. Vraag er naar!
Meer weten over het succesvolle internetconcept DGDBVD? Stuur onze internetspecialist eens een mailbericht via contact@zojoh.com of stel je vraag onderaan dit blogartikel.
Wil je de tekst gebruiken van dit blog? Plaats dan wel even een bronvermelding naar www.zojoh.com.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten