vrijdag 24 juni 2016

#brexit. #nexit. Alles is vergankelijk. Ook het internet met een #internexit?

Alles is vergankelijk. Dat blijkt maar weer. Ook het massieve instituut de Europese Unie. Met het resultaat van het referendum over een #brexit wat gaat zorgen voor het tweede land na Groenland dat de Europese Unie gaat verlaten. Bij mij kwam spontaan de vraag op: Zou in de toekomst er een mogelijkheid zijn dat landen het internet verlaten? Dat op Twitter de hashtag #internexit alle records verbreekt in het tweeten. 

Internet is dominant. De Europese Unie is dominant. Een dodelijke combinatie. De Europese Unie heeft al voor enorme beinvloeding gezorgd als het gaat om het internet. Privacy en handel zijn de belangrijkse onderwerpen waar de Europese Unie zich mee bezig houdt. Alleen de afgelopen maand liggen er enorm veel nieuwe regels uit Europa die het internet mede als onderwerp hebben.

De beslissing van Groot Brittanie om Europa te verlaten heeft ook gevolgen voor de handel op het internet tussen dit land en Europa. Interessante materie, maar een interessantere vraag is: Kan zoiets ook gebeuren op het internet? Zou het in de toekomst een optie zijn om als land te beslissen om van het huidige internet af te gaan en te kiezen voor een andere digitaal netwerk?

Germen schreef al een leuk artikel over de alternatieven over #internexit. Ook wordt er al jaren lang geschreven over de kansen van het alternatief Meshnet. De ontdekker van het internet laat zich inmiddels ook al uit over de huidige staat van het internet. Het leuke is dat er allemaal identieke symptomen zijn die overeen komen met de visie op de Europese Unie van nu. De Europese Unie en het internet worden beticht van teveel macht, teveel beinvloeding, teveel misbruik van de individuele persoon en weinig democratisch vermogen. Normaliter de basis om voor het volk te kiezen voor een alternatief.

 Bekijk Meshnet via Vimeo
Bekijk het alternatieve project Meshnet via Vimeo 
Maar waar de keuze om de Europese Unie te verlaten 'relatief eenvoudig is', daar het alternatief gewoon door economiseren en functioneren op deze aardkloot zonder de Europese Unie goed mogelijk is, ligt het voor het internet nog stukken ingewikkelder. Wat is het alternatief voor een land of organisatie of bedrijf of individu voor het internet?

Waar ligt dat dan aan? Waarom is dat internet zo meermalen machtiger dan de meest machtige landen in de wereld? Waarom is er nog geen global instituut wat voor een alternatief zorgt. Het internet gaat aan het doel voor bij om mensen de vrijheid tot communiceren te geven via een digitaal platform. Dezelfde rechten die gelden voor het recht om in volle privacy een brief te versturen. Iets of iemand in de wereld moet daar toch verandering in gaan brengen?

Iemand of iets in deze wereld heeft het monopolie op het internet. Iemand trekt aan de touwtjes van het internet. Iemand bepaalt wat er op het internet gebeurt. Ook dit is niet transparant.

Ik weet het niet. Ik vraag het u als lezer. Zou in de toekomst er een mogelijkheid zijn om het internet te verlaten? Laat het weten via de hashtag #internexit op Twitter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten