maandag 18 januari 2016

Tekst voor een website schrijven. Hoe schrijf ik teksten op het internet?

Dagelijks krijgen wij de vraag waar een tekst op internet aan moet voldoen. Teksten schrijven voor een website is een uitdaging. Er zit een bepaalde systematiek in die je moet hanteren om het leesbaar te houden, maar zeker ook om de tekst te optimaliseren voor zoekmachines. Onze juridisch internetmarketeer laat je zien hoe je teksten op dient te bouwen voor je website. Zonder technische details. Een eenvoudige uitleg over het schrijven van teksten voor webpagina's en voor webblogs.

Voordat je begint met een tekst te schrijven: een analyse van de doelgroep
Heel belangrijk is om een analyse te maken van de doelgroep. Wie gaan of wie wil je op je website krijgen? Het begint al met een onderscheid tussen man en vrouw. In combinatie met een leeftijds-analyse kun je al direct gericht schrijven voor mannen of vrouwen. Jongeren lezen minder op het internet dan ouderen. En schrijf je in de ik / wij-vorm of in derde persoon enkelvoud. De laatste vorm is meer van zakelijke aard, terwijl de eerste vorm meer van persoonlijke aard is. Een belangrijke keuze om de sfeer van de website te bepalen.
Daarnaast moet je absoluut rekening houden met het opleidingsniveau van je doelgroep. Is je doelgroep hoog opgeleid, dan kun je meer tekst op je website gebruiken dan voor de doelgroep die minder hoog is opgeleid. Denk ook eens na waar je doelgroep zich bevindt. Ben je lokaal bezig, bijvoorbeeld op stadsniveau, richt je teksten dan ook in met lokale begrippen of lokaties. Ben je landelijk bezig, dan dien je de teksten meer algemeen in te richten met begrippen van je verdienmodellen.
Hoe je dit kan doen? Een analyse maken van je doelgroep voor de teksten kun je het meest eenvoudige maken door gebruik te maken van de 7 gouden w's:
  • Wie bezoekt je website?
    Denk hierbij aan termen als geslacht, leeftijd, interesses etc.
  • Wat is het opleidingsniveau van mijn doelgroep?
    Leg de grens bij HBO+ en hoger. 
  • Waar bevindt zich mijn doelgroep?
    Denk eens na waar je doelgroep geografisch te vinden is/
  • Wanneer bezoekt mijn doelgroep naar informatie?
    Is je doelgroep overdag actief of juist in de avonduren en in de weekenden etc.
  • Waarom zoekt mijn doelgroep naar informatie?
    Is het doel een offerte aanvragen, informatie downloaden, online iets kopen of prijzen vergelijken etc. 
  • Op welke wijze zoekt mijn doelgroep naar informatie?
    Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie, of zoekt men in zoekmachines gericht naar informatie of staat je website als verwijzende website elder op internet etc. 
  • Met welke middelen zoekt mijn doelgroep naar informatie?
    Gebruikt de doelgroep veel Social Media, is men mobiel actief etc.
Waar moet de tekst aan voldoen? 
De teksten zijn voornamelijk bedoeld voor de doelgroep. Men moet zich herkennen in de teksten. Daarnaast dient de tekst inhoudelijk te voldoen aan de werking van zoekmachines. De bedoeling is per verdienmodel een basiswoordgroep te gebruiken. Ik neem even het voorbeeld van ons verdienmodel "offerte opvragen nieuwe website". 
Deze woordgroep dien je verder uit te breiden met synoniemen en semantisch meerduidigheid in de tekst. Synoniemen die je in de tekst kunt meenemen zijn bijvoorbeeld: internetomgeving, internetsite, webpagina, prijsopgave etc. Semantiek heeft te maken dat je woorden zoekt die in de omgeving liggen van de basiswoordgroep. Bijvoorbeeld internet, internetbedrijf, websitebouwer etc. 
De reden waarom je een basiswoordgroep moet uit te breiden met synoniemen en semantisch meerduidigheid is dat Google op deze manier werkt. Veel internetbedrijven richten zich op een enkele woordgroep, maar het is juist de kunst om aan de slag te gaan met horizontale zoekmachinemarketing (verticale zoekmachine marketing is om met een basiswoordgroep bovenaan in Google te komen staan). Met horizontale zoekmachine marketing zorg je er voor dat je ook wordt gevonden met andere woorden. Je omzeilt zo de concurrentie die zich alleen maar focussen op een enkele woordgroep. 
Hoe je dit kan doen? Maak een rijtje onder de basiswoordgroep en verwerk dit uiteindelijk in je webtekst. 

Opbouw van de tekst. Stap voor stap. 
Kijk maar eens naar een webshop als die van Mediamarkt. Daar zit een bepaalde opbouw in. Die opbouw bestaat uit de omschrijving van het artikel, daarna een korte toelichting van het product inhoud en voor de echte geinteresseerden uitgebreide technische informatie. Zo kun je een opbouw maken in je teksten en je online bezoekers indelen in snel navigerende bezoekers die informatie zoeken en uiteindelijk echt geinteresseerden. 
Als je teksten gaat schrijven moet je een opbouw maken in drie blokken.
Blok 1: Dit is de introductietekst. Deze tekst moet al de basiswoordgroep bevatten met een korte aanvullende tekst waar het product of dienst over gaat. Hou het kort en krachtig. Een introductietekst die uitnodigt om verder te lezen. Let op! Dit is namelijk ook de tekst die online bezoekers zien bij een zoekvraag in Google. 

Blok 2: Het tweede blok is een korte uitleg wat de online bezoeker kan verwachten van het product of dienst. Neem hierin mee de voordelen van jouw eigen diensten producten en benoem de nadelen van je concurrenten. Vergeet ook hier weer niet de synoniemen en semantisch meerduidige woorden mee te nemen. 
Blok 3: In dit deel van de tekst kun je dieper ingaan op de materie. Wellicht technische details of meer informatie voor professionals die bekend zijn met je verdienmodellen. Hou er rekening mee dat dit lezers zijn die wellicht al meer verstand hebben van de materie waar jij je ook mee bezig houdt. Schrijf de tekst dusdanig dat je onderscheidend bent van je concurrenten online. Vermeld dus in deze inhoudelijke tekst waarom men moet kiezen voor jouw bedrijf. Schroom niet om technische of gedetailleerde informatie te plaatsen. Deze doelgroep vraagt juist om aanvullende informatie. 

Wat je niet moet doen in je tekst. 
Maak je teksten niet te lang. Korte bondige zinnen met de juiste basiswoordgroep, synoniemen en semantische woorden. Neem er de tijd voor en blijf continue bezig met wat je doelgroep wil lezen. De valkuil is vaak dat je meer vanuit je eigen perspectief schrijft. Maak eventueel meerdere pagina's in je website met verschillende verdienmodellen. Liever meer pagina's met korte relevante teksten dan dat je alles in een enkele pagina wilt zetten. Uit onze statistieken blijkt dat mensen meer geneigd zijn om verder te klikken binnen de website dan een webpagina met hele lange teksten te lezen. 
Wat je ook niet moet doen is alleen platte tekst in de website. Een hele pagina met tekst maakt het ontzettend druk. Laat de webbouwer er zogenaamde call2action buttons inbouwen. Dit zijn technische buttons met een link er achter zoals: Vraag nu offerte op. Laat u terugbellen. Download brochure. Dit breekt de pagina en je haalt je online bezoeker over om iets te gaan doen. Effectief en zeer commercieel wat zorgt voor meer potentiele klantcontacten. 

Als je dit stappenplan toepast voor je website, dan zullen er gegarandeerd meer resultaten komen uit de zoekopdrachten. Het schrijven van een goede webtekst is essentieel voor je vindbaarheid. 

Wil je het schrijven van webteksten uit handen geven? Stuur dan eens een mailtje naar info@mkbstunter.nl. Onze specialist in webteksten ondersteunt je met goed vindbare webteksten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten