zondag 27 september 2015

Social Media Profiling. Minder stress van Social Media als ondernemer. Lees!

Stress van Social Media en alleen je vrienden die je Social Media volgen? Dan doe je waarschijnlijk toch iets ECHT niet goed. Want Social Media moet leuk zijn. Voor jou als ondernemer, maar zeker voor je (potentiele) klanten. Heb je meer dan twee soorten Social Media op dit moment en hou je dit allemaal bij met veel moeite? Stop er maar mee. Even terug naar de basis. Onderstaand een aantal tips om je Social Media effectiever te gebruiken. Maak de stap naar Social Media Profiling. 

De basiselementen van het internet gebruiken

Al jaren werken wij met de drie basiselementen van het internetconcept DGDBVD:
  1. Doelgroep
  2. Doelbereik
  3. Verdienmodellen
Een goed op maat ontwikkelde website is de basis. Veel ondernemers laten te snel iets online zetten zonder er echt goed over na te denken. En zo werkt het ook met Social Media. Denk er nou eens over na wie je doelgroep is, waar je doelgroep zich bevindt en waar ze eigenlijk in zijn geinteresseerd. Werk het volgende stappenplan af en kies maximaal twee soorten Social Media. Je zult merken dat je veel meer resultaat haalt uit je Social Media. 

Stap 1 Bepaal je doelgroep

Wie is nu precies je doelgroep? Man, vrouw. Oud of jong. Hoog opgeleid of juist niet. Waar ligt de interesse van je doelgroep. Zijn het potentiele klanten die de hele dag op het internet te vinden zijn of zijn het types die doelgericht nieuws over hun interesses binnenhalen. Het lijkt eenvoudig, maar je moet er echt voor zitten. Maak een profiel van je potentiele klanten of opdrachtgevers. Dit profiel heb je nodig voor stappen 2 & 3. 

Stap 2 Bepaal je doelbereik

Waar zit je doelgroep uit stap 1? Ben je alleen maar op zoek naar klanten of opdrachtgevers uit je eigen plaats, is je doelgroep regionaal actief (bijvoorbeeld de randstad), landelijk of zelfs internationaal? Ga gewoon eens naar Google Maps en stel voor jezelf een eigen Map op waar je doelgroep zit. Via Social Media kun je namelijk geografische informatie gebruiken om meer volgers te krijgen. Je doelgroep is namelijk veel meer geneigd iets interessant te vinden als het ook nog eens geografisch interessant is (waar men woont, waar men werkt, waar men sport etc). 

Stap 3 Specifeer je verdienmodellen 

Stel voor jezelf een lijst op met de diensten en / of productgroepen die je jouw beschreven doelgroep uit een bepaald doelbereik wilt voorleggen. Het is op Social Media hartstikke leuk om allerlei 'nice-to-know-onderwerpen te delen, maar het gaat er om dat je nieuws en onderwerpen brengt die indirect een commerciele boodschap brengen (zoals wij bijvoorbeeld Social Media trainingen verzorgen). Op basis van je lijst met verdienmodellen, kun je ook zeer effectief teksten opmaken die je doelgroep interessant gaat vinden. 

Social Media Profiling

Als ondernemer moet je in staat zijn om dit alles in maximaal 2 A4tjes vermelden. Dit document is de basis om je Social Media beleid te bepalen aan de hand van Social Media Profiling. Social Media Profiling helpt je om de focus te leggen op de juiste soort Social Media. 

Facebook
Vergeet intensief Facebook-en maar als je een B2B onderneming hebt. Je doelgroep is niet actief op Facebook. Facebook moet je inzetten voor B2C. Heb je als ondernemer een product of dienst voor consumenten? Ga dan vol voor Facebook! Laat een goede zakelijke pagina opzetten en zorg er voor dat je product of dienst een hoog fun-gehalte heeft. En maak een advertentiebudget vrij. Zo zorg je er voor dat niet alleen je eigen vrienden je zakelijke pagina Liken (herkenbaar he :-)). 

Twitter
Supersnel. Ook wel internet-SMS'en genoemd. Weet je wie moeten Twitteren? Bekende Nederlanders / ondernemers. Of journalisten. Of bloggers met honderden volgers. Heb je als ondernemer zelf of je eigen bedrijf nog geen status op het internet? Vergeet Twitter. Je bent als ondernemer of bedrijf 'niet interessant genoeg' om te volgen. Besteed je tijd aan een ander soort Social Media. Twitter komt later wel. Het is overigens wel interessant om bepaalde mensen uit jouw branche te volgen. 

Linkedin
Doen! Elke ondernemer moet een persoonlijk Linkedin-account bezitten. Je online visitekaartje-database. Via je persoonlijke Linkedin-pagina ben je in staat je eigen netwerk op de hoogte te houden van je bedrijfsactiviteiten. Elke ondernemer heeft leveranciers, afnemers of zakelijke bekenden. Hier hoef je niet eens over te twijfelen. Zit je in de B2B-omgeving? Absoluut een zakelijk Linkedin beginnen. Zeker als je veel te vertellen hebt over de ontwikkelingen in de financieel-economische markt. Laat potentiele klanten en opdrachtgevers via Linkedin zien dat je op de hoogte bent van jouw markt. Hiermee zorg je voor status en zullen klanten en opdrachtgevers je blijven volgen. Zeer effectief. 

Instagram & Pinterest
Tsja. Als je het over doelgroepbepaling hebt, dan heb je hier twee Social Media waar je dat zeker op toe moet passen. Instagram is populair onder jongeren. Heb je dus een dienst of product die interessant is voor jongeren, absoluut Instagram gebruiken. En Pinterest? Alleen effectief als je actief bent in de markt van muziek, fashion, wonen en leven etc. Val je als ondernemer hier niet onder, besteed je tijd er ook niet aan. 

Bloggen
Heb je als ondernemer altijd het gevoel dat je de potentiele klant, opdrachtgever of je eigen netwerk altijd zoveel moet uitleggen of je de behoefte hebt om te vertellen over je product of dienst. En is je doelgroep iets hoger opgeleid? Start dan met bloggen. Jij leest nu ook dit blog al tot aan deze zin, dus dit blog is een goed voorbeeld dat wij nagedacht hebben over onze doelgroep. Jij wilt effectiever omgaan met je Social Media en je bent ondernemer of werkzaam voor een bedrijf die zich bezig houdt met Social Media. Bloggen is enorm effectief, goed voor je vindbaarheid in Google en daarnaast kun je uitgebreid advies geven over je eigen diensten en producten. 

Google+
Oeps! Ondanks dat Google mega-dominant is op Google, adviseren wij je om met Google+ niet al te snel aan de slag te gaan. Het werkt perfect, maar er zitten nogal wat privacy- en beheer issues aan. Google+ is op dit moment niet erg stabiel en is constant in doorontwikkeling. Wil je meer weten over Google+, dan onze Servicedesk even mailen. Voor dit moment is het advies om hier nog niet mee te starten, althans niet voordat je je hebt verdiept in Google+. 

Keuze maken. Focus! 

Maak een keuze gebaseerd op ons internetconcept DGDBVD en Social Media Profiling. Dit is nog maar in het kort over een keuze maken. Maar wij geven mee: FOCUS! Kies maximaal twee soorten Social Media en stort je er volledig op. Social Media is geen doel op zich, het is ondersteunend aan je bedrijfswebsite. Het zorgt voor referrals. En een laatste tip: Begin elk bericht op Social Media met de URL van je bedrijfswebsite, bijvoorbeeld http://www.mkbstunter.nl

Je zult merken dat je tijd over houdt voor een effectievere Social Media campagne. En je zult je onderscheiden van je concurrenten, want ook die gaan gewoon door met 'wat maar te doen op internet en Social Media'. Wees je concurrent online een stap voor. En dat kan alleen maar als je nadenkt over wat je op internet en Social Media doet. 

Wil je meer weten over Social Media Profiling en een professioneel advies over Social Media? Vraag ons dan eens naar trainingen en workshops in Social Media. Stuur een mail naar sales@zojoh.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten