dinsdag 18 augustus 2015

HTML. De meest gesproken taal van de wereld. De wereld draait er op.

HTML. Het wordt tijd dat het een keuzevak gaat worden op school. Voor jongeren met kwaliteiten. De dropouts van nu. 

De wereldeconomie en wereldcommunicatie draait op HTML. Waarom is er dan geen gedegen onderwijs voor leerlingen met potentie. Een oproep tot revolutionair onderwijs! 

HTML. Iedereen heeft er wel van gehoord. En dat is logisch, want het is de meest gesproken taal ter wereld. De gehele wereldeconomie draait op deze taal. Internationale contacten, van China tot Europa, van IJsland tot Zuid-Afrika. Tientallen miljoenen mensen die exact dezelfde taal spreken. Geen verbastering van woorden, nee, exact dezelfde taal. Een blogartikel over de meest gesproken taal ter wereld die nergens op middelbare scholen en voortgezet onderwijs als taal wordt aangeboden. Een gemiste kans die zorgt voor dropouts van jongeren die een grote toekomst tegemoet hadden kunnen gaan.

Geschiedenis

Even in het kort. HTML. Ontwikkeld met als doel om te kunnen browsen op het internet. In 1991 bedacht door Tim Berners-Lee. Een technisch verhaal, maar deze onderzoeker is ook verantwoordelijk voor het World Wide Web. Tot op de dag van vandaag wordt HTML nog steeds gebruikt om te kunnen surfen over het internet. De basis voor het idee was om het internet toegankelijker te maken en meer informatie te delen. HTML is dus een standaardtaal die bestaat uit een code. Onleesbaar als je de taal dus niet hebt geleerd. Vergis je niet, HTML is in principe de basis voor alle websites die je op het internet bezoekt. Maak je gebruik van Google Chrome of Microsoft Internet Explorer (Edge), dan heb je direct te maken met HTML. De websites die er onder hangen zijn ontwikkeld met HTML.

Ontwikkelingen 

Natuurlijk is HTML alweer 'oud'. Maar niet zo 'oud' dat het zomaar even vervangen kan worden. Er zijn diverse global projects (XHTML) om HTML te verbeteren. Maar HTML is zo goed en sterk als taal, dat dit niet 1-2-3 anders zal worden. Niet in dit leven, niet in een volgend leven en ook daarna is het nog twijfelachtig of de taal compleet zal worden vervangen door iets anders. HTML is dus een unieke taal als Nederlands, Spaans, Chinees, Engels en ga zo maar door.

Middelbare scholen en voortgezet onderwijs! Ontwaak en start een revolutie!

Jaarlijks hebben wij bij ZOJOH New Media Inventions stagiaires van middelbare scholen en voortgezet onderwijs. Ze willen programmeur worden. De eerste vraag die wij stellen is:"Kan je al HTML'len?". Standaard is het antwoord 'nee' of 'een beetje'. Ze hebben het zichzelf aangeleerd door een beetje te rommelen op het internet. Autodidact noemen ze dat. Vaak zijn dit de dropouts met het grootste talent. Bij ZOJOH New Media Inventions en andere internetbedrijven zijn dit jongens en meisjes die gewild zijn. Ze hebben een unieke gave. Namelijk programmeren. Dat is een bepaalde intelligentie waar men op school niet mee om kan gaan. Docenten zijn totaal niet getraind om met dit soort intelligente jongens en meisjes om te gaan. Onbekend maakt onbemind. Jongeren kunnen hun ei niet kwijt en zitten liever thuis HTML te leren dan dat ze onderwijs krijgen op school. Een gemiste kans voor die jongeren, voor scholen en voor bedrijven.

Wat te doen met HTML en ons schoolsysteem

Wat te doen? Nederland staat in de top van ICT-landen qua kennis. Maar afgelopen jaren is Nederland langzaam aan haar toppositie aan het kwijtraken. En dat is niet vreemd. HTML is de meest gesproken taal. Jongeren die een diploma op zak hebben met HTML in hun pakket kunnen wereldwijd aan een baan komen. Zonder enkel probleem. HTML is de basistaal om als programmeur een mooie toekomst tegemoet te gaan. Het verantwoordelijke ministerie, de onderwijsbonden, de ICT-sector en de scholen zelf dienen een ICT-studiepakket aan te gaan bieden aan deze talentvolle jongeren die op dit moment de grootste groep aan dropouts zijn op school.

De digitalisering van de wereld neemt alleen maar toe. Programmeurs houden namelijk de wereldeconomie en -communicatie draaiend. Het artikel wat u nu leest en de techniek om het te lezen heeft u namelijk te danken aan een dropout van school, zonder diploma's. Maar wel excellerend in HTML. Autodidact. Programmeren dient ons inziens al op vroege leeftijd herkend en erkend te worden als talent. De overheid en het onderwijs zelf moeten minimaal HTML als keuzevak gaan aanbieden. Het kan niet vroeg genoeg zijn. Talent moet je ontwikkelen. 

Eens brainstormen over de wijze waarop wij denken om ICT op school meer geintegreerd kan worden? Of een presentatie voor uw werkgroep ICT op school of schoolorganisatie? Stuur een mail naar contact@zojoh.com. ZOJOH New Media Inventions stimuleert projecten ten behoeve van de promotie van ICT op scholen. Scholen en overheidsinstanties kunnen contact opnemen met ZOJOH New Media Inventions voor stimuleringsprogramma's binnen het onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten