dinsdag 29 juli 2014

Ondernemer! Actie! Actie! Nooit en nooit moeten ze je bedrijfswebsite meer vergeten!

We kunnen er allerlei statistieken op loslaten, maar het is gewoon heel simpel. Je hebt bezoekers die gericht op zoek zijn naar een product of dienst en je hebt de zogenaamde 'online wandelaars'. In onze vorige blogartikelen hebben we het verschil al uitgelegd tussen kwalitatieve en kwantitatieve online bezoekers. Het doel is natuurlijk kwalitatieve bezoekers. Potentiele online klanten die echt op zoek zijn naar je product of dienst. Om ze natuurlijk vast te houden op je website of minimaal iets te laten doen online. In dit blogartikel gaan we er eens dieper op in hoe je deze kwalitatieve bezoekers en 'online wandelaars' (kwantitatieve bezoekers) aan je website kan binden. Voor altijd. Tenminste, bijna altijd. 

Het lijkt zo eenvoudig. Bezoekers krijgen naar je bedrijfswebsite. Maar het is inmiddels een vak: een commerciele website bouwen. De meeste bedrijven zetten een soort van digitale advertentie online. Veel informatie over hoe het bedrijf er vijftig jaar geleden uit zag, hoe goed ze wel niet zijn, blablabla. Niet interessant en zeker niet commercieel. Wij klikken in ieder geval zeker gelijk weg. Daar komen online bezoekers tegenwoordig niet meer voor. Ze willen je bedrijf inhuren of een product van je kopen. Het hoeft niet gelijk 'in your face', maar dat is wel het eerste wat ze moeten zien. En vergis je niet. Je homepage is en blijft de meest belangrijke pagina. Heb je die niet op orde? Helaas. Ze klikken direct weg van je website en gaan op zoek naar je concurrent. Kijk maar eens naar je bouncepercentage (Je wat? Vraag hier om te vragen wat dat is).

Wat doen kwalitatieve bezoekers?
Dit zijn je echte toekomstige klanten. Als je de website hebt voorzien van de juiste metagegevens, zodat via een Google zoekopdracht je website op de juiste woorden naar boven komt, dan haal je direct kwalitatieve bezoekers naar je website. Als ze eenmaal op je website zijn, dan kun je dat uit je statistieken opmaken. Ze gaan direct naar de pagina's waar ze in zijn geinteresseerd. Dat is ook de reden dat je zogenaamde verdienmodellen snel en eenvoudig aanklikbaar moeten zijn. Niet alleen het design (huisstijl, presentatie pagina's), maar zeker je navigatie binnen de website moet optimaal zijn. Gewoon snel. Je haalt deze kwalitatieve bezoekers er zo uit. Na drie klikken maken ze gebruik van een call2action of ze verlaten je website.

Wat doen 'online wandelaars'?
Deze online type bezoekers waren helemaal niet van plan om op je website te komen. Ze zochten naar wat anders, maar de omschrijving van je website (let op! Daar komen de metagegevens weer) in Google daagde uit om toch even op de link van je website te klikken. Niet onmogelijk is dat ze ook via een andere pagina op je website terecht zijn gekomen. Als je de individuele pagina's van je website goed hebt opgemaakt, dan kan het zomaar zijn dat je homepage wordt overgeslagen en ze direct op een andere pagina terecht komen. Die 'online wandelaars' kunnen, ondanks dat ze niet naar je op zoek waren, toch lang op je website blijven. Ook dit kun je in je statistieken goed terug zien. Vaak blijven ze toch langer hangen omdat ze het toch wel interessant vinden wat ze online tegenkomen. 'Online wandelaars' zitten in de periferie van 'the grey internetenvironment of non major search queries', ofwel in het grijze gebied van niet specifiek gezochte zoekvragen, maar wel gerelateerde interesses. (Lees deze zin maar eens een paar keer door: Er zit een ongelofelijke belangrijke tip in voor je zoekmachine-optimalisatie). Een moeilijke doelgroep om vast te houden op je website. Wel enige interesse, maar niet voor nu.

Die derde klik! Actie! Actie! Actie! 
Kwalitatieve bezoekers verlaten je website na drie klikken! En 'online wandelaars' zijn eindelijk op je website beland, struinen de hele website door en verlaten toch die website!. Dat is het probleem van de meeste ondernemers die een website hebben. Het is tijd voor actie!
Ga jezelf maar na. Weet jij van de afgelopen 24 uur welke websites je hebt bezocht en welke website indruk op je heeft gemaakt. Weet je de naam van het bedrijf nog, of de domeinnaam? Ik denk het niet. En daar liggen nou juist de kansen!
Voordat die kwalitatieve bezoeker en die 'online wandelaar' je website gaan verlaten, moet je ze iets laten doen. Informatie opvragen per telefoon, per mail of mailformulier heb je natuurlijk al geregeld op je contactpagina. Fout! Moet niet alleen daar staan, maar op elke pagina moeten je contactgegevens staan. Op elk moment van het bezoek op je website moet je de online bezoeker minimaal de kans geven om te mailen of te bellen.
Maar online bezoekers zijn besluiteloos. Ze surfen toch nog even verder om prijzen te verkennen, om ervaringen met je bedrijf op te zoeken (zogenaamde reviews). En als je ze de kans niet geeft om iets permanents mee te geven vanaf je website, ben je ze eigenlijk voor altijd kwijt. Dag online bezoeker, dag potentiele klant.

Die derde klik is iets tastbaars
Naast het achterlaten van hun e-mailadres voor een EDM (zie eerdere blogartikelen over hoeveel geld je e-mailbestand waard is) moet je zorgen voor echt iets tastbaars. Laat die kwalitatieve bezoeker of 'online wandelaar' iets downloaden. Wat ze later nog even uit kunnen printen. Zet nou gewoon die bedrijfsfolder online. Of die strooifolder die je huis-aan-huis hebt laten bezorgen. Die download zorgt er voor dat je online bezoeker deze direct uitprint, even opslaat op de eigen PC of doorstuurt naar zijn mailadres of die van een ander.
Zodra ze dat hebben gedaan, dan kun je ze met een gerust hart op dat bekende kruisje laten klikken om je website te verlaten. Je hebt er in ieder geval voor gezorgd dat je ze een permanente actie hebt laten uitvoeren. Die online bezoeker die deze call2action uit heeft gevoerd, komt gegarandeerd terug op je website. Hij komt namelijk offline je bedrijfsinformatie weer tegen.

Technisch verhaal: Een C2A is een specialisme
Zomaar een brochure of flyer op je website 'plempen' is zeker niet de oplossing. Het is het begin. Een professioneel internetbedrijf kan je bedrijfsbrochure of bedrijfsflyer op een professionele wijze verwerken in je website. Het gaat zelfs zover dat via de statistieken de zogenaamde conversie getoon kan worden. Op welke pagina wordt de brochure of flyer nu precies gedownload, hoe lang hebben ze er over gedaan voordat ze dat hebben gedaan. Meten = weten, blijkt maar weer. Als je samen met een professioneel internetbedrijf dit goed verwerkt in je website, dan zul je gegarandeerd meer terugkerende bezoekers krijgen. En terugkerende bezoekers worden gegarandeerd klanten. Het is maar wat je ze te bieden hebt aan C2A's op je website.

Kortom: Open je eigen bedrijfswebsite eens na dit blogartikel. Wat zullen ze nou nog weten over je onderneming na drie keer klikken en kort na het verlaten van je bedrijfswebsite? 

Wil je meer weten over Call2Actions, het professioneel inbouwen van een download op je website, het liefst gecombineerd met het achterlaten van een e-mailadres voor deze download? Neem dan een contact op met onze internetmarketeer via sales@zojoh.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten