zondag 22 juni 2014

Ga ik nu wel of niet een webshop beginnen? Een lang artikel over hard werken

Elke week krijgen we meerdere aanvragen voor het ontwikkelen van een webshop. De meest gestelde vraag die potentiele opdrachtgevers bij ons stellen is: Moet ik nu wel of niet een webshop beginnen met mijn idee? Van de tien gesprekken die we voeren, vallen er meestal al zes af. Niet of niet goed voorbereid of na het gesprek blijkt een webshop toch te veel moeite. Stom zou je zeggen, want als internetbedrijf verlies je inkomsten en je zegt eigenlijk 'nee' tegen een klant. Maar een eerlijk antwoord richting een potentiele opdrachtgever voordat er grote teleurstellingen volgen is tenslotte ook service. Een blogartikel over de meest gestelde vraag: Een webshop beginnen, ja of nee?

Verschil tussen website en webshop
Eerst even iets duidelijk maken. Een website is totaal iets anders dan een webshop. De overeenkomst is dat beiden 24/7 online staan. En dus 24/7 bezoekers genereren. Het verschil is dat er aan een webshop voor de ondernemer veel meer te doen valt. En vergis je niet, echt veel meer. Bij een website gaat het vaak om eenvoudige handelingen als het beantwoorden van een e-mail, een webformulier of reageren op Social Mediaberichten. Bij een webshop dient er een gehele infrastructuur op de achtergrond te staan. Van intake-verwerking-klaarzetten-levering-online betaling-aftersales-service-monitoring-online beheer. Een online winkel gaat snel, dus de online koper verwacht ook snelle actie. Daarnaast zullen een of meerdere websites ondersteunend zijn aan de webshop. De webshop zal de primaire online omgeving zijn en blijven.

Bereid je voor! Een plan en een budget
Alvorens je overgaat tot een webshop dien je toch echt alle marketing-modellen uit de kast te halen. En een budget. Kortom: Een online marketingplan en een online budget. Doe je de voorbereidingen goed, dan heb je kans op een succesvolle webshop. Heb je de voorbereidingen niet op orde? Bespaar je de moeite en zoek een andere uitdaging. Je webshop zal op een grote teleurstelling uitlopen.

Oeps, stiekem wat internetgeheimen
Natuurlijk, het product is ook belangrijk. Je hebt zelf allang onderzocht of er vraag is naar je product. Maar dan komt de volgende stap. Het schrijven van een online marketingplan. En dat verschilt toch echt van een standaard marketingplan. Je zult moeten denken vanuit de online bezoeker. Hoe wij een online marketingplan schrijven? Is natuurlijk niet helemaal eerlijk, want wij hebben al een voorsprong op hoe de internetgebruiker denkt. Maar je kunt zelf aan de slag met: een SWOT-analyse, je doelgroep en je doelbereik. Hanteer hierbij de 7 Gouden W's en schrijf voor jezelf uit hoe de infrastructuur online en fysiek van je webshop er uit moet komen te zien. Schrijf dit proces op basis van het SMART-model. En blijf denken in je online doelgroepen. Een internetkoper is een totaal andere soort koper die aankopen doen in fysieke winkels. Zij zullen tenslotte naar je webshop moeten komen, op je webshop moeten blijven, op je webshop wat moeten kopen en volgende keer ook weer op je webshop terug moeten komen.

Hoe gaat het er online uitzien?
Zo, nu al het 'saaie' maar o zo belangrijke papierwerk is voorbereid voor je webshop, kun je vanuit die basis gaan kijken wat het allemaal moet worden online. In het kort een rijtje met de basis van je webshop.
  • type webshop. Er is een gigantisch aanbod op internet aan type webshops. Raadpleeg een professioneel internetbedrijf voor de ervaringen met webshops. Investeer in een shop uit het hogere segment. Waarom? Maatwerk en veel functionaliteiten. Goedkoop is duurkoop. En zeker geen open source!
  • vindbaarheid op internet. Probeer niet het doel na te streven om bovenaan in Google te komen. Als je product uniek is, zal dit door zoekmachines vanzelf goed getoond worden. Heb je geen uniek product, dan zul je moeten werken aan horizontale internetmarketing. Breed inzetten op internet.  Een professioneel internetbedrijf kan je hier meer over vertellen.
  • productfotografie. Kwalitatief goede en mooie foto's verkopen. Heel simpel. Niet investeren in productfotografie is absoluut al een achterstand op je online concurrenten. Online bezoekers willen plaatjes zien.
  • online betaalsystemen. Er zijn veel soorten betaalsystemen. Het hangt van je doelbereik af, maar een investeren in meerdere online betaalmogelijkheden zorgt absoluut voor meer omzet.
  • online service. Komt er een bezoeker op je webshop? Vasthouden! Niet eerder weg laten gaan voordat hij of zij een aankoop heeft gedaan. Hoe? Laat een live-analysesysteem aan je webshop bouwen, volg je online bezoeker rechtstreeks op je scherm (waar kijkt hij naar in de shop?) en zorg bijvoorbeeld voor een online chat. Online direct contact met je online bezoeker zorgt voor laagdrempeligheid.
  • online adverteren. Naast het goed vindbaar zijn op bijvoorbeeld Google, is het een absolute vereiste om online te adverteren. Jouw marketingplan bevat als het goed is informatie over je doelgroepen en je doelbereik. Samen met een professioneel internetbedrijf kun je gericht adverteren via diverse internetkanalen. Ook hier geldt de kracht van herhaling.
  • online klantenbinding. Is iemand eenmaal klant? Hou ze vast! Online kopers zijn sneller weg dan het licht! De beste manier is een EDM, een online direct mail. Strenge wetgeving, maar een professioneel internetbedrijf weet je deze klanten absoluut vast te houden. Je e-mailadressen van je klanten zijn namelijk goud waard. Lees daarover meer in onze andere blogartikelen over EDM.
Dit is nog maar de basis van je nieuwe webshop. Als de basis staat, dan gaan de uurtjes voor jezelf tellen. Een webshop is echt geweldig, zeker als je veel tijd investeert in het optimaliseren van je producten, concurrerend werkt, alles wat je weet over marketing uit de kast haalt en live je bezoeker wilt volgen.

Je budget? Niet schrikken.
Natuurlijk kun je met een budget tussen 500-1000 euro een webshop beginnen. Helaas hebben wij al een groot aantal webshops van dit budget voorbij zien komen die uiteindelijk allemaal zijn mislukt. Jammer, want dat had echt niet gehoeven als we de verhalen horen. De basis voor je webshop is toch echt het belangrijkste tot een succes. Ben je serieus aan het overwegen om een webshop te beginnen? Hou dan rekening met een minimum startbudget van 2.500 tot 3.500 euro. En dat is echt het minimum. Het is even schrikken, maar het is niet anders.

Kortom: Een eerlijk verhaal over een webshop beginnen. Een webshop is hard werken. Een behoorlijke investering in tijd en geld. Maar als je dat er voor over hebt, dan maak je hele grote stappen op het internet.

Inmiddels niet afgehaakt voor je eigen webshop en wil je meer informatie over het maken van een internetmarketingplan voor webshops? Of heb je een idee voor een webshop? Neem dan eens contact op met een van onze internetmarketeers via http://www.zojoh.com of mail direct naar sales@zojoh.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten