dinsdag 10 juni 2014

Foto's op de bedrijfswebsite? Jatwerk? Stront aan de knikker!

Foto's verkopen. Absoluut. Niet alleen op Marktplaats of op webshops. Maar ook op de bedrijfswebsite. Foto's in een hoge kwaliteit van het personeel, het bedrijfspand of de artikelen doen  online bezoekers sneller over gaan tot het contact opnemen of een online aankoop. Een blogartikel over het gebruik van foto's op internet, stront aan de knikker als de ondernemer dit niet goed heeft geregeld en vorderingen van 400 tot 1000 euro per foto bij misbruik.

Uw potentiele klanten lezen niet meer. Geen krant en zeker op het internet niet. Grafische elementen en foto's. Mensen willen klikken op plaatjes. Daarom moet een website voldoen aan deze voorwaarde: Met drie clicks vinden wat de online bezoeker zoekt. Een e-mailadres, een download, informatie over diensten of het bekijken van producten. Mooi en snel. Daar gaat het om. Commerciele foto's zijn in de huidige opzet van websites enorm belangrijk geworden. Uit onze analyses van honderden websites blijken de pagina's waar het personeel op staat, uitgebreide product- en diensteninformatie, alsmede de routebeschrijving naar het bedrijf de meest bezochte pagina's. Pagina's met plaatjes dus....

Soorten fotomateriaal welke u als ondernemer kunt gebruiken
U heeft als ondernemer de keuze uit diverse mogelijkheden.
 1. Foto's die u heeft gevonden via Google Afbeeldingen zonder het gebruik van de licentiefilter. Heel simpel. U of uw webbouwer zoekt naar een relevante foto op Google, download deze en plaatst deze zonder toestemming op de bedrijfswebsite.
  Voordeel: Snel, goedkoop en makkelijk.
  Nadeel: Overtreding van het auteursrecht en niet uniek of onderscheidend.  
 2. Foto's die u heeft gevonden Google Afbeeldingen met behulp van de geavanceerde optie Licentie vrij en zelfs commercieel te gebruiken.
  Voordeel: Snel, goedkoop en makkelijk.
  Nadeel: Beperkte keuze en niet uniek of onderscheidend.
 3. Foto's  inclusief toestemming voor commercieel gebruik, eventueel aangekocht bij een aanbieder van een online fotodatabase (stockfoto's).
  Voordeel: Rechtenvrij, goede kwaliteit
  Nadeel: Niet uniek of onderscheidend
 4. Foto's via een professionele webfotograaf
  Voordeel: Uniek en onderscheidend, maatwerk
  Nadeel: Kosten
Als ervaren online professionals adviseren wij ondernemers te kiezen uit optie 3 of 4. Optie 1 lijkt goedkoop en snel, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. U komt gegarandeerd aan de beurt als u een foto gebruikt zonder toestemming van de intellectueel houder. Optie 2 is een goed alternatief, echter geeft geen garantie dat deze foto rechtenvrij is te gebruiken.

Foto-spionnen (image-spy) op het internet
(Web)fotografie is over het algemeen een kostbare aangelegenheid. En daarom zullen partijen die eigen fotowerk hebben ontwikkeld er alles aan doen om deze tegen mis- en gebruik te beschermen. Alvast een waarschuwing: Heeft u foto's op Google Afbeeldingen gezien en inmiddels gebruikt op uw bedrijfswebsite? Reken er maar op dat u op korte termijn een dikke vette factuur krijgt van de zogenaamde intellectueel houder, ofwel degene die het auteursrecht heeft op de foto. En terecht. Simpel gesteld is het gewoon jatwerk. En dat is strafbaar (lees juridisch: onrechtmatige daad). Er zijn namelijk zeer professionele bureaus die 24/7 het internet afstruinen om te kijken of er foto's (of zelfs delen van foto's) op een website staan die onder de bescherming vallen van het intellectueel eigendom. De hoogte van een eerste vordering bij het gebruik van een dergelijke foto? Gemiddeld tussen de 400 en 1000 euro per foto.

Wat voor foto's moet ik als ondernemer dan gebruiken?
Kort door de bocht: Zorg voor eigen professionele foto's. Ja, een grote investering. Maar een investering die zich absoluut terugbetaald. Gerenommeerde professionele internetbedrijven hebben als specialisme webfotografie of het ondersteunen van een professionele fotograaf bij een fotoshoot voor internetdoeleinden. Maatwerkfoto's zullen niet alleen de online exposure van het bedrijf naar een hoog niveau tillen, maar het voorkomt ook juridische problemen.

Bescherm uw foto's!
Heeft u een investering gedaan in webfotografie of maakt u gebruik van stockfoto's. Bescherm dan uw internetkapitaal. Laat de foto's technisch bewerken binnen de website of voorzie de foto's van een online watermerk. Een professioneel internetbedrijf kan u daarbij helpen. Want wees gerust. Als u uw bedrijfsfoto's niet uniek en onbruikbaar maakt....binnen 24 uur zijn uw foto's al geript door derden op het internet.

Wat te doen als u een vordering ontvangt, bijvoorbeeld van Getty Images
Internetrecht staat nog in de kinderschoenen. Toch is voor de bescherming van foto's terug te vallen op het basisrecht wat al bestond lang en breed voordat internet er in de huidige vorm was. Op internet zijn er helaas partijen die misbruik maken van de onwetendheid van ondernemers die een foto hebben geplaatst op de bedrijfswebsite. Nadat deze 'internetspionnen' een foto hebben gevonden die onder een bescherming valt, dan ontvangt u als ondernemer een uitgebreide brief inclusief een forse vordering. Een van de grootste online spionnen is Getty Images. Deze internetspion beroept zich er op namens de intellectueel houder op te treden en uit naam van deze een vordering te doen tot verwijdering van de foto alsmede direct opeisbaar geldbedrag.
Het advies is deze niet direct te betalen, maar eerst te laten onderzoeken of er sprake is van een foto waarvoor (juridische) bescherming geldt.

Heeft u een brief en vordering ontvangen van Getty Images, neem dan direct contact op met de internetjurist van ZOJOH New Media Inventions.

Tot slot
Zorg voor maatwerkfoto's of stockfoto's. Een minimale eis voor een professionele bedrijfswebsite. Een investering die zich absoluut terugbetaald. Zonder toestemming foto's gebruiken op een bedrijfswebsite kan hele vervelende en kostbare gevolgen hebben.

Meer weten over webfotografie? Neem dan een contact op met de internetjurist van ZOJOH New Media Inventions. Samen met de internetmarketeer kan een gericht advies worden gegeven over foto's die zijn te gebruiken op uw bedrijfswebsite. Mail hier.

Advies: Rechtenvrije foto's kopen? Maak dan gebruik van deze link. Hier kunt u als ondernemer rechtenvrije foto's online aankopen die commercieel te gebruiken zijn. http://nl.depositphotos.com/?ref=3392981

Geen opmerkingen:

Een reactie posten