dinsdag 20 mei 2014

Google+ Plus. Niet aan beginnen? Of toch aan beginnen en het risico nemen?

Google+ (spreek uit: Google Plus) is met ruim 500 miljoen accounts inmiddels het een na grootste sociale netwerk. Facebook blijft (nog wel, maar hoe lang nog?) de absolute koploper in het aantal accounts. Uit diverse onderzoeken (o.a. Comscore) blijkt dat het aantal actieve gebruikers wereldwijd op ruim 300 miljoen ligt. In Nederland zouden er maandelijks meer dan 3 miljoen actieve Google+ gebruikers zijn. Is het dan toch verstandig om een Google+ account actief te gaan gebruiken? 

De omgeving van Google+ kent veel overeenkomsten met Facebook. Eenvoudig in gebruik, aanmaken gaat snel. Een uitgebreide omgeving met een persoonlijk profiel, netwerken via contactpersonen, delen van berichten, volgen van pagina's en communities, inchecken op locaties, evenementen aanmaken, chatten en veel visuele mogelijkheden met foto's en video's. Kortom: Een zeer uitgebreid online medium. Prachtig zou je zeggen.....

Google+ Zakelijk
Binnen Google+ is het ook mogelijk om een zogenaamde zakelijke pagina aan te maken (+Pages). Binnen deze zakelijke pagina kun je een zeer uitgebreid bedrijfsprofiel creeeren. Ook hier zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Je kunt binnen Google+ gewoon een mooie bedrijfspresentatie online zetten, inclusief bedrijfsfoto's en -films. Google heeft veel aandacht besteed aan de zakelijke klant.

Vindbaarheid
Een Google+ account zorgt absoluut voor betere resultaten binnen de zoekmachine. Waarom? Google is de meest gebruikte zoekmachines en Google+ heeft een streepje voor bij zoekopdrachten. Zeker als je als ondernemer je online bezoekers stimuleert om de zogenaamde Google+1 knop te gebruiken. Hoe meer online bezoekers de Google+1 knop op je website gebruiken, hoe beter je pageranking zal worden. Uit eigen ervaring hebben wij zelfs gemerkt dat zelfs hele sterke websites zakken in positie nadat er actief met een Google+ account wordt gewerkt. Mooi zou je zeggen, dat je hoger komt in Google met een Google+ account.

Maar het blijft Google
Google is de grootste zoekmachine ter wereld. Google indexeert zoekresultaten nadat je wat opzoekt in Google. En Google+ is van Google. Dat moeten we niet vergeten. Het is dus voor Google belangrijk dat het eigen sociale medium ook een succes wordt. En wellicht wel de opvolger van Facebook. In de zoekresultaten merken wij in ieder geval dat Google+ een steeds meer dominante positie inneemt bij resultaten. Soms wordt de Google+ omgeving boven andere relevante zoekresultaten getoond. Opvallend veel eigenlijk. Alleen Google zelf weet natuurlijk waarom en hoe.

Risico's van een Google+ zakelijke pagina
Als internetspecialisten zijn wij voor onze opdrachtgevers altijd aan het kijken hoe we de beste zoekresultaten kunnen krijgen voor de bedrijfswebsite. Heb je bijvoorbeeld al in ons vorige blogartikel gelezen over verticale en horizontale zoekmachinemarketing / internetmarketing? Dan zul je zien dat wij vooralsnog voorstander zijn van horizontale zoekmachinemarketing dan de vaak geldverslindende verticale zoekmachinemarketing (ofwel: kosten nog moeite besparen om een een of twee specifieke woorden bovenaan te staan).

En weg is je positie op de eerste pagina
Een van de risico's van een Google+ pagina is dat je de eigen doorgevoerde zoekmachineoptimalisatie nadelig kan beïnvloeden. Niet ondenkbaar is dat je Google+ omgeving kan zorgen voor het dalen van je positie op de eerste pagina. Je zoekmachineoptimalisatie van je website is namelijk afhankelijk van veel factoren. Google indexeert immers via verschillende kanalen je positie op Google. Het klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Bij sommige zoekwoorden kunnen namelijk ook andere Google+ accounts van concurrenten een dominante positie innemen en daarmee je eigen website wegdrukken van de eerste pagina. Ook voor ons als internetspecialisten is soms de werking van Google als een soort doolhof. Zodra je denkt het juiste pad te hebben gevonden naar de uitgang, blijkt het toch weer een dood spoor. Als je meer uit je bedrijfswebsite wilt halen, zul je dus heel actief moeten zijn met de resultaten van je bedrijfswebsite op Google.

Doe geen moeite 
Een ander onderschat risico van Google+ is dat overige gebruikers een recensie achter kunnen laten op je Google+ account. In tegenstelling tot andere Social Media stelt Google je echter niet in staat om recensies die een negatieve invloed op je bedrijf, bewust of onbewust, deze zelfstandig te verwijderen. Google+ heeft de poort open gezet voor degene die online een recensie willen plaatsen, maar absoluut de deur dichtgegooid voor ondernemers die een recensie uit bedrijfsbelang willen verwijderen. Lees maar eens hier hoe Google er mee omgaat. Google verwijdert beperkt recensies. Je zult met een goed verhaal moeten komen wil Google een recensie verwijderen. Sterker nog, ook leuke en nuttige recensies over je bedrijf kunnen zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen:
Google: 'Het kan voorkomen dat onze algoritmen rechtmatige recensies markeren en verwijderen bij onze pogingen misbruik te bestrijden.'
Neem je het risico? Zet dan door
Een Google+ account kan absoluut een meerwaarde hebben voor je bedrijf. Voor Social Media geldt al dat je dit 24/7 moet monitoren. Het is en blijft tenslotte een open kanaal op internet, waar iedereen van alles over je bedrijf kan roepen. Positief en negatief. Voor Google+ geldt nog meer dat je het bedrijfsaccount goed moet monitoren.

Tips voor het gebruik van een Google+ account 
  1. Hou je verticale en horizontale zoekmachine optimalisatie (SEO) goed in de gaten voor wat betreft je huidige positie op Google. Investeer in je SEO als je aan de slag gaat met een Google+ account. 
  2. Als je actief aan de slag gaat implementeer zoveel mogelijk Google+1 buttons op je internetomgevingen als zogenaamde call2action. 
  3. Monitoor 24/7 je Google+ account op posts en reviews en zoek contact met degene die een bericht achterlaat. Ofwel, voer een contra-communicatiebeleid op je Google+ account. Bij zowel negatieve als positieve berichten. 
Wil je meer weten over het opzetten van een Google+ account of het implementeren van een Google+ account op je internetomgeving inclusief Google+1 call2action buttons? Neem dan eens contact op met onze internetmarketeer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten