woensdag 30 april 2014

Social Media? Welnee. Totaal geen nut voor mijn bedrijf.

Dit is wat wij dagelijks horen van ondernemers. En het kost zoveel moeite om die ondernemers te overtuigen van het nut van Social Media. Een goed opgezet Social Mediabeleid zorgt gewoon echt voor meer omzet. Maar na die overtuiging ligt er wel een uitdaging voor die ondernemers. Want het gaan werken met Social Media vergt tijd en de inzet van de juiste medewerkers. Een artikel over een ouderwets marketing- en communicatieplan. Als je als ondernemer deze twee plannen goed implementeert binnen het bedrijf, dan krijgt de bedrijfsuitstraling en -bekendheid een enorme boost. 

In een eerder blogartikel gaven we al aan dat e-mail het meest populaire internetcommunicatiemiddel is (50% van de internetgebruikers gebruikt e-mail als het primaire communicatiemiddel). Overigens, als je dit artikel nog niet hebt gelezen, dan mis je een enorme kans om (potentiële) klanten te bereiken als ondernemer. Je slaapt namelijk op een goudmijn zonder dat je het zelf beseft.

Maar er liggen nog andere kansen. Namelijk sneller en effectiever je doelgroep bereiken. Hoe? Door dagelijks te proberen die 4 miljoen mensen op Facebook te bereiken en die 3,5 miljoen gebruikers van Twitter en Linkedin. Internet is een netwerk. Door op een slimme manier de bedrijfswebsite of webshop te koppelen aan Social Media kun je als ondernemer een enorme toename aan potentiële klanten of opdrachtgevers verwachten. Zo creëer je een eigen netwerk binnen internet. Maar let op! Er liggen ook bedreigingen op de loer. Een verkeerde implementatie van Social Media binnen het bedrijf kan ook catastrofale gevolgen hebben. De online goodwill van het bedrijf kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Lees toch nog maar verder, want na het lezen van dit artikel zal je echt de stap maken naar de implementatie van Social Media in je bedrijf. Wij als internetspecialisten zijn namelijk overtuigd van de meerwaarde van Social Media.

Waar moet je beginnen? 
Ongetwijfeld heb je als ondernemer een internetcommunicatieplan. Heb je die niet? Dan is het advies deze, desnoods met behulp van een internetmarketeer, zo snel mogelijk op te (laten) stellen. Een internetcommunicatieplan helpt je namelijk als ondernemer, maar ook voor de medewerkers, klanten en opdrachtgevers, inzichtelijk te maken hoe je bedrijf op internet wordt gepresenteerd. Iedereen binnen je bedrijf weet waar het bedrijf voor staat en hoe er extern over het bedrijf dient te worden gecommuniceerd.

De basis van het internetcommunicatieplan moet zijn de bepaling van het doel van het gebruik van internet en de doelgroep. Zo bestaat de doelgroep niet alleen uit klanten, maar ook je concurrenten die actief zijn op internet. Door uitgebreid het doel van het internetgebruik van het bedrijf te beschrijven en het beschrijven van de doelgroepen, kun je gericht gaan kiezen voor de te implementeren strategieën voor de specifieke Social Media. Een tip: Maak eens gebruik van een Brown Paper sessie of hanteer de 7 Gouden W's. Hiermee kun je zelf op een zelfkritische wijze zeer overzichtelijk het doel en de doelgroepen in beeld brengen. De basis voor een succesvolle Social Media campagne is gelegd.

Een is geen! 
Het basisdocument staat. Uit het document zal blijken dat er veel tijd en moeite nodig zal zijn om resultaten te boeken. Maar wees gerust. Deze 80% voorbereiding zorgt nog maar voor 20% restactiviteiten op de lange termijn. De volgende stap is dan ook wie het document ter uitvoering gaan brengen. Let op de meervoudige vorm, want Social Media moet niet afhankelijk zijn van een enkel persoon. Binnen het bedrijf zullen twee of meerdere personen verantwoordelijk moeten zijn voor het plaatsen van berichten op de diverse Social Media. Zeker gezien de directe gevolgen van online communiceren is het van belang om goed te overwegen wat er wordt geplaatst. De boodschap moet direct goed en doelgericht zijn. Want vergeet niet, de bedrijfsboodschap staat direct online! Ben je een kleine zelfstandige, maak dan gebruik van een internetmarketeer. De kosten wegen zeker niet op tegen het effect van doelmatig Social Mediagebruik.

Daarnaast is het van belang om Social Media in een constante cyclus te gebruiken. Zogenaamde volgers van je Social Media verwachten ook berichten. Ze volgen het bedrijf tenslotte niet voor niks. Je volgers willen actuele informatie hebben over je diensten of producten. Nieuwe content resulteert uiteindelijk in een informatiebehoefte. En nieuwe content kan zorgen voor een optimalisatie in zoekresultaten in zoekmachines als Google. Onderschat de kracht van Social Media niet!

Welke Social Media dan? 
Voordat we hier antwoord op geven: Maak niet zomaar een profiel aan. Zet er niet gewoon maar iets op. Elk bericht op Social Media moet overdacht worden. En elk Social Media heeft zo zijn eigen type berichten. In het kort de meest belangrijke Social Media van dit moment:

  • Linkedin: Jij als ondernemer, je salesmedewerkers, relatiebeheerders en iedereen die in contact staat met klanten en opdrachtgevers, neem een Linkedinprofiel. Linkedin is het zakelijke platform om snel en effectief informatie te delen met andere ondernemers. Linkedin dien je te gebruiken om collega-ondernemers te bereiken en te informeren over de ontwikkelingen binnen je bedrijf en je branche. Gebruik alleen informatie die interessant is voor deze doelgroep. Tip: Visitekaartjes in de lade liggen van je bureau? Zoek je relaties eens op in Linkedin.
  • Facebook: Maak gebruik van een zakelijke pagina. Facebook is een ideaal online instrument om de sfeer en de cultuur van het bedrijf te presenteren. Ook kun je bijvoorbeeld uitstekend (nieuwe) producten of leuke resultaten van je dienstverlening snel onder de aandacht van je doelgroep brengen. Je volgers op Facebook willen niet lezen, ze willen plaatjes kijken. Zorg er dus voor dat de Facebookpagina er interessant uitziet. Het is de meest eenvoudige manier om je bedrijf in beeld te brengen. 
  • Twitter: De meest lastige van alle Social Media. Waarom? Twitter kent niet veel ruimte voor teksten. Twitter is bedoeld voor snelle internetters. Met een paar woorden moet de volger worden geïnformeerd over een relevant onderwerp. Kernwoord: Triggers. En het constant plaatsen van kernachtige berichten en links zorgt voor een snel groeiende groep aan volgers. Twitter is ideaal om actuele algemene informatie te delen. 
Overigens kunnen internetbedrijven je als ondernemer helpen om de Social Media aan elkaar te koppelen. Simpel gezegd, met een druk op de knop kunnen alle Social Media tegelijkertijd worden gevuld. Snel, effectief en doeltreffend. Kwestie van een bepaalde internettechniek.

Beheer, monitoring en analyse Social Media
De uitdaging ligt er om niet te veel en te vaak berichten te plaatsen. Doe het met beleid. Ken je doelgroep. Wat wil je doelgroep precies van je weten? Zorg dus voor relevante content. En hou het laagdrempelig, want vergeet niet: Je staat direct in contact met mensen. Spreek ze dus direct aan op een leuke manier. Hou er wel rekening mee dat iedereen 24/7 kan reageren op je berichten. Zorg er dus voor dat elke dag de Social Media wordt gecontroleerd op binnenkomende reacties. Ook bij minder positieve reacties direct reageren en maatwerk leveren. Een volger kan positief reageren op je bedrijf, maar ook online een klacht indienen of kritische noot plaatsen. Zaak dus om professioneel te reageren en de andere volgers te laten zien dat je de zogenaamde comments op Social Media serieus neemt. 

Internetmarketeers kunnen je overigens ondersteunen met het monitoren en analyseren van je volgers en de resultaten van de geplaatste berichten. Een verfijnde analyse van je volgers op de Social Media kan je een schat aan informatie opleveren voor de volgende berichten. 

Na een soort proefperiode om te wennen aan Social Media binnen het bedrijf, kan het zeer lucratief zijn om te adverteren op Social Media. Binnen no-time heb je meer volgers. Relatief voordelig, aangezien je direct je doelgroep benadert. Stijgingen van het aantal volgers van 200% en meer zijn geen uitzonderingen. 

Kortom
Social Media kan eigenlijk niet meer ontbreken binnen een bedrijf. Social Media zorgt voor extra informatie voor bestaande klanten en opdrachtgevers en biedt potentiële klanten en opdrachtgevers de mogelijkheid om met je bedrijf kennis te maken. Pak je Social Media goed op, dan zorgt het gegarandeerd voor meer omzet van bestaande en nieuwe opdrachtgevers en klanten. 

Ondanks dat Social Media gratis is, is wel het advies om een internetcommunicatieplan op te stellen. Een internetmarketeer heeft de ervaring en adviseert je over de do's en dont's bij het gebruik van Social Media. Het opstellen van een dergelijk plan is tenslotte zijn specialisme. Ga zeker niet het wiel opnieuw uitvinden. 

Social Media is echt leuk en zeker een meerwaarde voor je bedrijf. Wil je meer weten over het opstellen van een internetcommunicatieplan, het starten met Social Media, het koppelen van Social Media aan je bedrijfswebsite en op welke wijze jij zelf en je eigen personeel Social Media kunnen toepassen binnen je bedrijf?

Stuur onze internetmarketeer eens geheel vrijblijvend een e-mail. Wees je concurrent online gewoon een stap voor! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten