donderdag 10 april 2014

Bovenaan in Google! Meer bezoekers! Meer omzet! Onze belofte!

Bekende kreten, toch? Mooie verhalen van internetspecialisten. En mooie facturen ook achteraf. 100% betalingsregelingen gecombineerd met No Cure No Pay, wat achteraf toch nog een factuur van 50% van het totaalbedrag bedraagt. Tijd om die belofte eens en voor altijd met de grond gelijk te maken. Waarom? Omdat marketing- en salesafdelingen blindt varen op de adviezen en beloftes van reclamebureaus en 'overcommerciele' internetbureaus die puur zijn gebaseerd op quick wins voor de korte termijn. Snelle resultaten op basis van deze beloftes kenmerken zich juist van een tunnelvisie en een beperkte kennis van het internet. 

Na het lezen van dit artikel kan u als ondernemer niet anders concluderen dat bovenaan in Google niet altijd gunstig is en onnodig veel geld kan kosten. Het kan zelfs beperkingen opleveren van de beoogde kwalitatieve bezoekers op uw website. Een uitleg over horizontale en verticale internetmarketing. 

Eerst is het goed om eens een toelichting te geven wat er de afgelopen jaren is veranderd in het zoeken en het tonen van de resultaten na een zoekopdracht in zoekmachines. Zoekmachines zijn de zoekmachines niet meer zoals ze waren bedoeld, namelijk het genereren van een kwalitatief antwoord na een zoekslag in de bekende zoekbalk. Als voorbeeld nemen we Google, aangezien 95% van de internetters deze zoekmachine gebruikt voor het krijgen van een online antwoord. In de loop der jaren zal ook u antwoorden hebben gekregen van Google waar u eigenlijk niet op zocht. Irrelevante websites op de eerste pagina die niets te maken hadden met wat u zocht. En in de loop der jaren werd het alleen nog maar erger. Google toonde ook nog eens advertenties boven en naast de zoekresultaten. Chaos! Irritaties! Waar moet je nu op klikken om je antwoord eens te krijgen op je online vraag?

En het is niet de schuld van Google dat dit gebeurde. Ook Google heeft last van 'rubbish in, is rubbish out'. Websites van een slechte kwaliteit en websites die waren gebouwd om misbruik te maken van de oude techniek van zoekmachines scoorden gigantisch na zoekresultaten. Niet al te lang geleden heeft Google om deze reden dan ook het algoritme aangepast. De techniek van het algoritme zorgt er voor dat de juiste kerngegevens worden geraadpleegd in de database, waardoor u als gebruiker van een zoekmachine relevante websites krijgt gepresenteerd. De wijziging van de techniek van het algoritme heeft grote gevolgen gehad voor het indexeren van websites na een zoekslag. Op dit moment worden alleen nog websites getoond die zogenaamde kwalitatieve content in zich hebben, gecombineerd met geoptimaliseerde metagegevens. Een complex verhaal, maar het gaat om net de juiste teksten, woorden en de kwaliteit van de opbouw van de website. Natuurlijk het geheim van de smid, wat natuurlijk ook in dit blog niet nader wordt uitgelegd. Maar deze kwalitatieve content en gecombineerde metagegevens zijn wel de elementen om te kiezen voor een beperkt of uitgebreid zoekbereik, ofwel een verticale of horizontale internetmarketing-beleid.

Een verticaal zoekbereik is gericht op een toppositie in Google. Het doel is positie 1 of 2. Voor dit doel dient gekozen te worden voor een specifiek zoekwoord of woordcombinatie. Dit zijn vaak populaire zoekwoorden waar gebruikers op Google gegarandeerd op zullen zoeken. Maar hier zit al direct een valkuil. Concurrenten zullen ook dit zoekwoord of woordcombinatie gebruiken om op positie 1 of 2 te komen. De concurrentie is moordend! Het levert een enorme online strijd en oorlog  met gigantisch budgetten voor zoekmachine optimalisatie binnen bedrijven om de concurrentie maar voor te blijven. Constant wordt maar geld gepompt in het behoud van de positie van dit ene zoekwoord of woordcombinatie. Reclamebureaus en 'overcommerciele' internetbureaus die er wel bij varen en de goed betalende opdrachtgever in die bewuste tunnel houdt. Een tunnel zonder verdere brede visie. Achteraf wordt vaak pas door bedrijven geconcludeerd dat het enorme budget toch niet hetgeen heeft opgeleverd wat de bedoeling was, namelijk meer omzet uit het aanklikken van de website na het tonen van het specifieke zoekwoord of woordcombinatie. De kosten staan namelijk niet meer in verhouding tot de omzet. Hier kan dus al geconcludeerd worden dat een positie 1 of 2 zeker een mooi resultaat kan zijn, beloftes zijn nagekomen maar echt efficiënt (lees: slim) kan het niet worden genoemd.
Een ander nadeel is dat er totaal geen aandacht is geweest voor andere specifieke zoekwoorden of woordcombinaties die door slim gebruik op de website ook zoekresultaten op zouden leveren. Sterker nog, de website zal bij het ontbreken van alternatieve combinaties enorm slecht scoren in de resultaten. En slecht scoren betekent missen van online bezoekers op de bedrijfswebsite en daarmee dus potentiële klanten, kopers of opdrachtgevers.

Maar als een positie 1 of 2 niet altijd de oplossing is, wat dan wel? Hier komt de echte (internet)marketeer om de hoek kijken. Het is heel simpel: Verbreed als actieve online ondernemer je horizon. Gebruikers van zoekmachines als Google komen ook via andere zoekwoorden en woordcombinaties op de bedrijfswebsite. Alleen zal de bedrijfswebsite hier wel voor geoptimaliseerd voor moeten worden. De bedrijfswebsite zal ingericht moeten worden voor een horizontaal zoekbereik. Niet alleen maar focussen op die specifieke zoekwoorden en woordcombinaties die je concurrenten ook al gebruiken. Kortzichtig, niet creatief en een gebrekkig commercieel inzicht. Bij het implementeren van een horizontaal zoekbereik komen een aantal belangrijke basiselementen om de hoek kijken van een website. Als (internet)marketeer zullen de verdienmodellen van het bedrijf nog verder uitgewerkt dienen te worden, zal intensief en optimaal gebruik moeten worden gemaakt van de werking van domeinnamen, metagegevens en niet onbelangrijk, een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve webcontent.

Het resultaat van het implementeren van een horizontaal zoekbereik levert niet alleen meer kwantitatieve bezoekers op, maar hierbinnen ook nog eens gerelateerde kwalitatieve bezoekers. Het megabudget bij een verticaal zoekbereik-beleid kan effectiever worden ingezet. En daarmee ben je als ondernemer je concurrent online ook nog eens slimmer af.

Een zoekmachine kan namelijk meer dan menigeen denkt. Het is een kwestie van creativiteit. Bovenaan Google komen is zeker niet creatief, in de meeste gevallen niet efficiënt, commercieel financieel gezien dramatisch voor de algemene zoekresultaten en kenmerkend voor online korte termijn denken.

De belofte van meer omzet als je bovenaan staat bij Google kan dus wel eens een nare nasmaak en teleurstellingen opleveren bij het opmaken van de balans. Het doel moet zijn: hoger in Google vanuit een brede en stabiele basis. Daar word je als ondernemer op termijn pas vrolijk van. 

Meer weten over de werking van zoekmachines? Voor u als lezer van dit online artikel heeft ZOJOH New Media Inventions een e-marketeer beschikbaar die direct en geheel vrijblijvend antwoord geeft bij eventuele vragen. Stel uw vraag hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten