dinsdag 25 maart 2014

Verborgen slapend internetkapitaal. Ondernemer, doe er wat mee!

Het is het meest gebruikte online communicatiemiddel: E-mail. Uit het Nationaal E-mail Onderzoek (bron: Blinker) blijkt dat e-mail ongekend populair is. E-mail neemt ten opzichte van het totaal van andere (internet)communicatiemiddelen, zoals Whatsapp, SMS, Facebook, Twitter en Linkedin, bijna 50% van de online communicatie voor haar rekening. Daarmee is e-mail ook een belangrijke factor in de ondernemingscommunicatie. Onbewust heeft de ondernemer een verborgen slapend internetkapitaal in huis. Leer en investeer: E-mailmarketing.

Maar hoezo een internetkapitaal? Het woord 'kapitaal' zou dus betekenen dat een e-mailadres of zelfs een geheel e-mail bestand geld waard zou zijn. Sterker nog, een e-mailbestand is goud waard. Maar om de waarde in beeld te brengen en hoe dit slapende internetkapitaal ook nog eens uit te laten betalen, is het goed om e-mail eens in beeld te brengen. Want wat doet de gemiddelde Nederlander, en dus de potentiele klant of zakenrelatie, nu precies met zijn of haar e-mail? Een kleine opsomming:

Ongeveer 50% van de Nederlanders bekijkt eerst Postvak-in als er gebruikt wordt van een internet communicatiemiddel. En de meeste doen dit via een mobile device, zoals een telefoon of een tablet. Bijna 70% geeft de voorkeur om reclames en/of aanbiedingen per mail te laten ontvangen. En 70% van de E-mailgebruikers geeft aan wel eens wat te hebben gekocht via een commercieel E-mailbericht. En in de vakantietijd is E-mail ook nog steeds ongekend populair. Zo bekijkt 30% van de Nederlanders dagelijks zijn of haar zakelijke E-mailtjes. En dit nog eens 24/7. 

In de wereld van het internet zijn dan ook actieve e-mailhandelaren op de markt. En een actueel e-mailadres doet makkelijk een euro tot twee euro per e-mailadres. Verkopen dus dat bestand! Helaas. U overtreedt hiermee mogelijk de privacyreglementen (Wet Bescherming Persoonsgegevens). Dan maar een e-mailbestand kopen voor commerciele doeleinden? Ook jammer. Want ook hier loopt u als ondernemer de kans de wet te overtreden. Het gebruik van e-mailadressen is volgens de Telecommunicatiewet (ook wel de Spamwetgeving genoemd) aan strenge regels gebonden. Waarom is zo'n e-mailbestand dan zoveel waard? Juist om de reden dat e-mail het online communicatiemiddel is. Het is een direct communicatiemiddel om een grote groep bestaande en potentiele klanten te informeren over producten en diensten.

Heeft u een bureaulade vol met visitekaartjes? Beschikt u over een actueel klantenbestand inclusief e-mailadressen? Zit uw Outlook of Gmail vol met zakelijke relaties? Kunnen online bezoekers op uw website een e-mailadres achterlaten? Dan heeft u, zonder dat u het beseft, een verborgen slapend internetkapitaal in uw bezit. Tijd om wat commercieels te gaan doen met de e-mailadressen uit deze bronnen. Maar let op. De tijd van het zomaar 'bulkmailtjes' verzenden is voorbij. Het kan voor u als ondernemer echt vervelende gevolgen hebben. Uw e-mailbestand moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat u het als ondernemer kunt gaan gebruiken.

Zo dient uw e-mailbestand alleen te bestaan uit e-mailadressen die direct naar uw onderneming zijn terug te leiden. Bijvoorbeeld klanten en opdrachtgevers, ondernemers uit het netwerk zoals businessclubs, contacten via beurzen, natuurlijke en rechtspersonen die interesse, al dan niet on- of offline, hebben getoond in uw onderneming, uw diensten of producten en dit kenbaar hebben gemaakt door het beschikbaar stellen van een e-mailadres. Dit zal uiteindelijk de doelgroep zijn die u kunt benaderen via het e-mailadres. Willekeurig e-mailadressen gebruiken is volledig in strijd met de bepalingen uit de spamwetgeving.

Het instrument om deze doelgroep te bereiken is een digitale nieuwsbrief (of ook wel Electronic Direct Marketing-EDM). De opmaak en het verzenden van een EDM is aan een aantal voorwaarden verbonden. Ten eerste dient de EDM opgemaakt te worden in een bepaalde techniek, zodat de EDM geschikt is voor de diverse e-mailprogramma's. Een niet-technisch geoptimaliseerde EDM zal direct verdwijnen in de online prullenbak van de ontvanger. Ten tweede zal bij de opmaak rekening gehouden moeten worden met de basiselementen van de marketing, ofwel de EDM dusdanig opmaken dat deze er voor gaat zorgen dat de doelgroep de e-mail leest, maar ook nog eens actie onderneemt na het lezen. Een goed opgezette commerciele e-mailnieuwsbrief van de onderneming is namelijk vaak al de basis om minimaal de website of webshop van uw onderneming te bezoeken. De vervolgstap is natuurlijk een online aankoop of offerteaanvraag. Zorg er dus ook voor dat de website of webshop overeenkomt met de content van de te verzenden EDM.

Maar ook dan kan de EDM nog niet worden verzonden. Als uw e-mailbestand voldoet aan de voorwaarden die hiervoor in globale zin zijn beschreven, dan dient een zeer belangrijk element niet te worden vergeten: de opt-out functie. In elke te verzenden EDM dient u uw doelgroep de mogelijkheid te geven om zich uit te schrijven voor eventuele volgende EDM's. Biedt u deze functie niet aan, dan overtreedt u hiermee de spamwetgeving. De e-mailadressen die niet meer gebruikt mogen worden dienen op een zogenaamde blacklist te komen. Door dit te automatiseren voorkomt u dat deze e-mailadressen toch nog worden gebruikt voor een EDM. Gebruikt u het e-mailadres toch nog bij een volgende EDM, dan kan deze aangeduid worden als ongewenst, ofwel spam. En een melding aan een toezichthouder op dit gebied kan voor de onderneming vervelende gevolgen hebben.

Dan is het moment van verzending van de EDM aangebroken. Na het verzenden van de EDM kan de response op de EDM worden gemeten. De statistieken van de EDM (wie heeft de EDM geopend, gelezen en links aangeklikt in de EDM) en van de website of webshop (de zogenaamde referrals of conversies) geven een interessante inkijk in het e-mailgebruik van uw doelgroep. Continueren of aanpassen van het e-mailmarketingbeleid is de volgende stap naar een optimale EDM. Met het uieindelijke doel van online aankopen of informatie- en offerteaanvragen.

Ondernemer wordt wakker! U heeft de kans om uw verborgen slapend internetkapitaal om te toveren tot een zichtbaar en actief internetkapitaal. Onderschat de commerciele werking van e-mail als ondernemer zeker niet! Uw e-mailadressen zijn goud waard, mits er (online) slim mee wordt omgegaan.

Meer weten over e-mailmarketing en / of het opstellen van een e-mailmarketingbeleid? Voor u als lezer van dit online artikel heeft ZOJOH New Media Inventions een e-marketeer beschikbaar die direct en geheel vrijblijvend antwoord geeft bij eventuele vragen. Stel uw vraag hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten