zondag 16 maart 2014

Veel bezoekers op de website? Helaas. Daar gaat het niet om.

Internet is hot. Alles gaat via internet. Steeds meer ondernemers genereren bezoekers via de bedrijfswebsite. Steeds meer.....maar het merendeel van de ondernemers besteden te weinig tijd en moeite aan de bedrijfswebsite. Met een beetje meer tijd en moeite kunnen er toch meer online (potentiele) klanten worden gegenereerd. Maar dan moet de ondernemer wel willen. Vindt u het wel goed zo, de huidige website van het bedrijf? Dan hoeft u als ondernemer niet verder te lezen.

Niet eens een decennium terug werden ze webbouwers genoemd. Webbouwers maakten in die tijd een website en daar was het mee gedaan. Maar die tijd is toch echt voorbij. Webbouwers zijn het nog steeds, maar de professionele webbouwer heeft in een korte tijd een evolutie en een revolutie tegelijkertijd meegemaakt.
Internet is geevolueerd tot een volwaardig communicatiemiddel voor een ondernemer. Voorheen was een website meer een digitale advertentie. De bekende navigatie home, over ons, diensten / producten en contact komen wellicht bekend voor. Dat was voldoende. Een paar afbeeldingen er bij en het bedrijf stond online. Inmiddels is deze basis achterhaald als concept. De bedrijfsinformatie wordt tegenwoordig als 'nice to know' beschouwd. Maar tegenwoordig gaat het om 'need to know'. De online bezoeker is niet meer geinteresseerd in allerlei historische informatie en 'hoe goed' het bedrijf wel niet is. De online bezoeker wil zien wat hij of zij heeft opgevraagd in zoekmachines.
In de afgelopen tien jaar is er ook een echte revolutie ontstaan op het internet. Van digitale advertentie is een bedrijfswebsite op het internet geexplodeerd naar een keiharde marketingtool. Natuurlijk zijn er internetgebruikers die geinteresseerd zijn in een bepaalde onderneming en zullen daar gericht op zoeken. Maar het merendeel van de bezoekers zoekt gericht naar informatie. Informatie over producten of diensten. Bezoekers willen prijzen vergelijken, zoeken naar bepaalde diensten of werkzaamheden of naar (exclusieve) producten. Sinds deze revolutie op het internet zijn websites dan ook volledig veranderd van een digitale advertentie naar een presentatie van de online verdienmodellen van de onderneming.

Professionele webbouwers zijn tijdens de evolutie en revolutie in korte tijd veranderd in internetmarketeers. Alvorens over te gaan tot het bouwen van een professionele website gaat er een heel online marketingapparaat draaien. De bekende marketingtools worden toegepast voor het modelleren van een professionele website. Binnen het modelleren van de website zullen professionele internetmarketeers zich bezig houden met de belangrijkste vraag: Voor wie wordt de website ontwikkeld?

De gemiddelde ondernemer heeft gewoon weinig tot geen kennis van het internet. Dat geeft niet. Ieder zijn vak. Maar de gemiddelde ondernemer moet zich wel beseffen dat hij of zij wel intensief de internetmarketeer moet betrekken bij het optimaliseren van de internetomgeving van het bedrijf. Want een verkeerd basismodel voor de ontwikkeling van de website kan wel eens zorgen voor het missen van potentiele klanten.

Maar waar gaat het dan om? Je doelgroep! Daar gaat het om! En vergis je niet, met de technieken die een professioneel internetbedrijf gebruikt is je doelgroep niet alleen te bepalen, maar ook nog eens te meten. Door speciale doorgevoerde technieken en koppelingen kan een professioneel internetbedrijf precies zien wie, wanneer en hoe vaak op de website is geweest. Door het intensief analyseren van de statistieken van de website is precies te zien of de juiste doelgroep wordt bereikt. Hebben de juiste personen de website wel gevonden? Komen ze op de website en blijven ze op de website of gaan ze bij het zien van de website direct weer weg? En wat bekijken ze dan op de website? Wat doen ze eigenlijk op de website? Essentiele vragen voor een ondernemer. De uitkomsten van de analyse van de statistieken van de website zorgen voor een clyclische optimalisatie. De bedrijfswebsite wordt constant aangepast naar aanleiding van de uitkomsten, om nog meer maatwerk te leveren voor de bezoeker van de bedrijfswebsite.

Iedereen roept maar dat veel bezoekers op de website het doel moet zijn. Eerlijk gezegd is dit pure onzin. Het gaat niet om de kwantiteit van bezoekers. Het gaat om de kwaliteit van de bezoekers. Wat wilt u als ondernemer? Veel bezoekers die direct weer wegklikken van de website, of minder, maar wel de juiste bezoekers, die langer op de website blijven en uiteindelijk contact met u als ondernemer opnemen over een online product of dienst. Proberen de juiste bezoekers naar de website te krijgen. Klinkt simpel, maar is een uitdaging.

De bezoekers die binnen de doelgroep vallen van de onderneming. En daar heeft de ondernemer zelf toch het beste beeld van. De ondernemer kent zijn (potentiele) klanten. Die weet wat zijn (potentiele) klant precies zoekt. En wat deze (potentiele) klant precies verwacht van een product of dienst. Een ondernemer die roept dat een website geen toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf valt in de categorie 'onbekend maakt onbemind'. Deze ondernemer mist kansen. Professionele internetbedrijven kunnen internet namelijk sturen. Door slimmigheden door te voeren tijdens de ontwikkeling van de website kan de vooraf bepaalde doelgroep uiteindelijk gestuurd worden naar de website van de ondernemer. Tenslotte heeft u op kantoor toch ook een secretaresse of een verkoopster in de winkel die het bezoek ontvangt en de bezoeker uithoort wat hij of zij precies komt doen of naar wat hij of zij naar op zoek is. Op basis van deze informatie stuurt uw medewerker de bezoeker ook door naar de juiste afdeling of stuurt deze naar het juiste deel van de winkel. Op internet is het niet anders. De geoptimaliseerde bedrijfswebsite fungeert als wegwijzer voor de online bezoeker op de bedrijfswebsite. Bezoekers van het internet die niet interessant zijn gaan uw bedrijfswebsite voorbij, bezoekers die u als (potentiele) klant wilt hebben worden naar binnen gehaald.

Maar wat kunt u als ondernemer nu zelf doen? Ga gewoon eens naar uw eigen bedrijfswebsite en denk als uw (potentiele) klant. Wees kritisch op uw eigen online bedrijfspresentatie. Is uw bedrijfswebsite ingericht voor uw (potentiele) klant en biedt u online aan wat uw (potentiele) zoekt en wat u hem of haar wil presenteren? U zult merken dat het beantwoorden van deze vragen toch moeilijker zal zijn dan verwacht. Als u deze vragen voor u zelf als ondernemer heeft gesteld en wellicht al kunt beantwoorden, dan is de volgende vraag of uw bedrijfswebsite uberhaupt wel wordt gevonden door uw doelgroep.

Eerst maar eens aan de slag of uw bedrijfswebsite de juiste informatie bevat voor uw doelgroep(en) en de bedrijfswebsite (commercieel en technisch) uiteindelijk ook nog eens optimaal is ingericht voor deze doelgroep(en).

Voor meer informatie over (online) doelgroepbepaling van uw bedrijfswebsite, kunt u contact opnemen met een specialist binnen ZOJOH New Media Inventions.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten