woensdag 4 maart 2015

Webdesign. Maatwerk of een template kopen? Luiheid van een webdesigner kost online bezoekers.

Luiheid? Is toch veel makkelijker als webdesigner. Lekker een template zelf inkopen voor een paar dollar, een beetje aanpassen in de huisstijl van de opdrachtgever en met een dikke vette marge doorverkopen aan de nietsvermoedende opdrachtgever. Resultaat: Achtervolgingswaanzin voor de webdesigner, want tegenwoordig zijn de templates door internetspecialisten eenvoudig te achterhalen en een opdrachtgever, vaak een hardwerkende ondernemer, die gegarandeerd online bezoekers en daarmee potentiele klanten of opdrachtgevers mist. Het wordt tijd dat webdesigners, als men het vak webdesigner tenminste professioneel wilt uitvoeren,  weer maatwerk gaan leveren en gebruik gaan maken van het volgende internetmodel: Model DBDGVM. 

De primaire gedacht dat een website alleen mooi moet zijn is achterhaald. Al lang. Een website moet effectief zijn. Een website moet primair effectief zijn. De uitstraling van de website is secundair en moet aansluiten op de effectiviteit. Ofwel, er moet nagedacht worden over het webdesign. Het effectief opzetten van een website begint bij het spreiden van de website op basis van horizontale zoekmachine marketing. Niet de gedachte van 'hoe kom ik bovenaan in Google', maar hoe krijg ik zoveel mogelijk kwalitatieve bezoekers via alle pagina's van de website. Om horizontale zoekmachinemarketing door te voeren in een webdesign zal gebruik gemaakt moeten worden van het model DGDBVM.

Het model DGDBVM is ontwikkeld door een select gezelschap internetprofessionals, waar ZOJOH New Media Inventions van deel uit maakt. Het ontwikkelen begint bij de basis, namelijk de techniek waarmee de website mee wordt ontwikkeld. Maatwerk. Met authentiek programmeerwerk is een website dusdanig te ontwikkelen dat de webdesigner zeer flexibel om kan gaan met het creatieve proces. Het gebruiken van zogenaamde open source beperkt het creatieve proces enorm en de webdesigner kan beperkt maatwerk leveren voor de opdrachtgever.

DGDBVM staat voor Doelgroep, Doelbereik en Verdienmodellen. Een concept wat inmiddels zich heeft bewezen voor wat betreft het genereren van kwalitatieve bezoekers. Nogmaals, het gaat niet om enorme bezoekersaantallen. Het gaat er om de juiste online bezoeker naar de website te krijgen. Er is een instrument om dit te meten, het zogenaamde bouncepercentage. Uit dit instrument is op te maken of online bezoekers ook doorklikken als men eenmaal op de homepage of op bestemmingspagina's komen. Is het bouncepercentage hoog, dan kan er vanuit worden gegaan dat het webdesign niet is ontwikkeld conform het model DGDBVM.

De homepage blijft de belangrijkste pagina die er is. Een webdesigner zal kennis moeten hebben van bedrijfskunde / bedrijfseconomie en bedrijfsorganisatie om een optimaal design op te maken. Desnoods een derde die de webdesigner van dit soort informatie kan voorzien. Het model DGDBVM is een goed handvat om een uitgebreide inventarisatie uit te voeren naar de doelgroep van de opdrachtgever, het doelbereik van de website en de verdienmodellen waarmee online bezoekers via zogenaamde call2action-momenten over kunnen gaan tot informatie aanvragen of een aankoop kunnen doen.

Uit diverse praktische studycases is gebleken dat een webdesign / website ontwikkeld op basis van het model DGDBVM significant meer online bezoekers genereerde alsmede een blijvend laag bouncepercentage. Ook de conversie nam aanzienlijk toe. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van meerdere factoren, maar de basis is en blijft toch het gebruik van het model DGDBVM.

Kortom: Overtuig de opdrachtgever dat een mooie website zeker geen effectieve website hoeft te zijn. Het gaat om de effectiviteit van een website. En dat begint bij het nadenken over een professioneel webdesign op basis van maatwerk. Internet is tegenwoordig keiharde marketing. Tijd voor webdesigners om zich te verdiepen in het model DGDBVM. Succes gegarandeerd.

Meer weten over het model DGDBVM of over de werking van horizontale zoekmachinemarketing? Neem eens contact op met de internetmarketeer van ZOJOH New Media Inventions. Kijk of de website voldoet aan het model DGDBVM? Laat de website dan eens testen via ISWOT.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten